
Pantar: koploper in inclusief ondernemen
Pantar is het grootste sociaal werkbedrijf in de regio Amsterdam, met 50 werkketen, 5 locaties en meer dan 2000 medewerkers. Van hier uit zetten Saskia Floore (Directeur Werk) en Stijn Bos (Business Development) zich in om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een plek te bieden, maar met name om bedrijven actief te helpen met inclusiever ondernemen.
Géén cherry picking
Inclusief ondernemen kan op verschillende manieren. Ondernemers lopen namelijk vaak tegen een probleem aan: we willen inclusiever worden, maar hoe verder? Pantar helpt ondernemers daarbij. Intrinsieke motivatie is goed, maar niet voldoende. Een oprechte investering in begeleiding, geduld, infrastructuur, hardware en software is ook nodig.
Neem, als voorbeeld, de Olympische Spelen. Die worden steeds inclusiever en duurzamer, maar als dat zo is, waarom worden dan nog apart de Paralympics georganiseerd? Zo is het ook op de arbeidsmarkt – er is nog een lange weg te gaan voordat er echt minder (of geen) onderscheid gemaakt wordt tussen werknemers met of zonder beperking. Als je echt inclusiviteit wil, dan is er eigenlijk geen ruimte voor zogenaamd ‘cherry picking’. Bedrijven lopen daar nog wel eens op vast.
Participerend leiderschap
Als sociaal ontwikkelbedrijf merken Saskia en Stijn dat er ook voor hun wat verandert. “Waar je in het verleden mensen aan het werk moest houden, ligt nu de focus vooral op het leveren van toegevoegde waarde”, legt Saskia uit.
“Facetten zoals mentaliteit en diversiteitsbeleid moeten mee veranderen in dit landschap. In ons eigen aannamebeleid kunnen we bijvoorbeeld nog stappen maken om meer divers te worden. Onze doelgroep is dat namelijk zeker, en die wil je wel voldoende kunnen aanspreken.”

Wat wel bijdraagt aan het succes van Pantar is participerend leiderschap. Er is de afgelopen jaren hard gewerkt aan het leggen van een verbinding tussen alle lagen van de organisatie. “We hebben de afgelopen jaren stappen gemaakt om verbinding te zoeken en te laten zien dat we aanspreekbaar zijn”, zegt Stijn tot slot. “Dat is de laatste jaren goed gelukt en daar ben ik trots op. De scheidslijn tussen kantoor en werkvloer wordt steeds vager.
Meer weten over Investeren in Talent?
Investeren in talent is belangrijk. Daar is iedereen het over eens.
Maar hoe pakken organisaties dat aan?
13 professionals uit verschillende organisaties delen graag hun visie. Hoe stimuleren zij inclusiviteit en diversiteit? En welke kansen biedt hen dat? Hoe vergroten ASML, UWV, Pantar, De Postcode Loterij en MBO College Zuid hun maatschappelijke impact? En welke tips heeft hoogleraar René Bakker?
Lees dit én meer in het visiemagazine Investeren in Talent. Download het magazine hier.
