Kledingcontainer

Van kleding recyclen tot ergonomische afvalwagen

Steeds een beetje duurzamer, dat willen we allemaal. Vanuit de Green Office, de duurzaamheidsafdeling van Hogeschool Utrecht, werken studenten met ons samen aan duurzame initiatieven, vanuit een duurzaamheidskalender. Het nieuwste initiatief: een kledingcontainer voor het recyclen van kleding. 

“Ook studenten zijn natuurlijk steeds meer met duurzaamheid bezig,” vertelt Thomas Kraan. Als operationeel manager bij Vebego Cleaning Services heeft hij de dienstverlening bij Hogeschool Utrecht (HU) onder zijn hoede. “Door de kledingcontainer hier op de hogeschool te plaatsen, maken we het een stuk eenvoudiger om kleding te recyclen. Want studenten komen hier toch zo’n beetje iedere schooldag.” 
De keuze voor een inzamelingspunt voor kleding leek dan ook een logische stap. Voor de realisatie werd een samenwerking gestart met Sympany. “De cijfers van Sympany liegen er niet om: 70% van de kleding is geschikt voor een tweede leven en 20% kan worden gerecycled. Zo bespaar je dus veel grondstoffen. En als dit succesvol blijkt, kunnen we op deze manier bij meer klanten verduurzamen,” aldus Thomas. 

Mee naar de afvalwerker

Elk jaar worden er samen met studenten vanuit de Green Office initiatieven gerealiseerd. Dit zorgt inmiddels voor een behoorlijke opsomming. Zo stelde Thomas elektrische fietsen ter beschikking aan het schoonmaakpersoneel, worden er flessen ingezameld voor het goede doel en wordt er met zo min mogelijk vervuilende chemie gewerkt. “Tenzij het écht niet anders kan, maar gelukkig zijn er tegenwoordig bijna altijd duurzame alternatieven.” 
Ook neemt Thomas samen met de contractmanager vanuit de HU de teamleiders en voorwerkers binnenkort mee naar de afvalverwerker Suez. “Zo leren we meer over wat er gebeurt met het afval dat we gescheiden inzamelen en krijgen we meer inzicht in waarom op de juiste manier scheiden zo belangrijk is. Dat zorgt voor een extra motivatie om dit goed te blijven doen.”
Daarnaast wil Thomas in de toekomst graag afval hergebruiken. “We denken nog na over hoe we dit het beste vorm kunnen geven." 

Mensgerichte duurzaamheid

Schoonmaak is mensenwerk. Duurzaamheid stopt bij Vebego Cleaning Services dan ook niet bij de ecologische kant. “Duurzaamheid betekent voor ons ook goed zijn voor je mensen. Daarom zorgen we vanuit Vebego voor budgetcoaches, vitaliteitscoaches en diverse workshops die mensen helpen hun werk leuker te maken of vitaal te blijven.”
Thomas zorgde ook voor een ergonomische afvalwagen, waar veel meer vuilniszakken in kunnen: 16 in plaats van 4. “Zo lopen mijn collega’s minder vaak op en neer. Dat bespaart tijd en de afvalwagen is ook nog eens makkelijk te duwen. Dat maakt het werk niet alleen ergonomisch verantwoord, maar ook een stuk leuker!” 
 

Meer nieuws

UVA 2024 Header (1)
onderwijs

Vebego maakt heropening UVA mede mogelijk

21-05-2024
< 1 min.
Vebego maakt heropening UVA mede mogelijk
MT Sprout Logo
mvo, participatie, award

Mark Keur (Vebego Cleaning Services) opgenomen in lijst Inclusive30

08-05-2024
< 1 min.
Mark Keur (Vebego Cleaning Services) opgenomen in lijst Inclusive30
B Corp Evenement Zuidas Amsterdam Vebego Participatie
participatie, mvo

Vooroordelen wegnemen en inclusie omarmen

25-04-2024
< 1 min.
Vooroordelen wegnemen en inclusie omarmen