Sven Bloem Header

Aan de slag met inclusiviteit - Interview met Sven Bloem

Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, die zie je op de Zuidas bijna niet. En dat terwijl deze ‘aanpakkers’ bedrijven zoveel te bieden hebben. Daarom organiseert Vebego op donderdag 14 september het Inclusivity 23 event in Amsterdam. “Bedrijven weten vaak niet hoe ze het aan moeten pakken”, vertelt Sven Bloem, Manager Groei & Strategie bij Vebego Participatie én een van de sprekers tijdens het event. “Daar helpen wij ze graag bij.”

Het arbeidstekort groeit. “Maar er zitten genoeg mensen thuis die dolgraag willen werken”, zegt Sven. “Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Mensen die bijvoorbeeld een burn-out hebben gehad of die een fysieke of mentale beperking hebben. Wij zijn geen fan van de term “mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt” omdat wij vinden dat deze afstand er niet is. Wij noemen ze ‘aanpakkers’, omdat ze minstens net zo goed mee kunnen doen in de maatschappij als andere medewerkers. Ga aan de slag met inclusiviteit is dan ook dé boodschap die wij tijdens het Inclusivity 23 event willen uitdragen. Overigens niet alleen voor bedrijven op de Zuidas, iedereen is welkom.”

Maatschappelijke doelstellingen

Bedrijven met meer dan 250 medewerkers moeten volgens de richtlijn Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) vanaf 2024 verplicht rapporteren over hun impact op mens en milieu. “Daar moet je nu al je KPI’s op aan gaan passen. Niet alleen financiële doelstellingen vastleggen, maar ook maatschappelijke. Zo heeft Vebego als doel dat in 2030 maar liefst 30% van haar medewerkers bestaat uit mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hoewel we het met onze 6.500 (16%) aanpakkers van de in totaal 42.000 medewerkers nu al goed doen, zien we het als mooie uitdaging om dat komende jaren nog beter te doen.”

Geen beperkingen, maar kansen

Tijdens het Inclusivity 23 event worden bedrijven geïnspireerd en geïnformeerd over hoe ze hun bedrijf inclusiever kunnen maken. “Aanpakkers kunnen volop meedoen in de maatschappij. Veel bedrijven denken dan aan de beperkingen, maar wij willen bedrijven oproepen om in kansen te denken. Is er bij jou een te hoge werkdruk bijvoorbeeld? Dan kun je door de inzet van aanpakkers andere medewerkers ontzorgen. Zo help je niet alleen je eigen bedrijf gezond te houden, maar vang je ook het arbeidsmarktprobleem op. Op 14 september leggen we uit hoe wij dat doen en laten we aan de hand van praktijkvoorbeelden zien hoe we onze opdrachtgevers hiermee helpen.”

Inspirerende sprekers

Er komen tijdens het event verschillende inspirerende sprekers aan het woord. “Rutger Groot Wassink, wethouder van o.a. de portefeuille Sociale zaken, zal uitleggen waarom hij de Zuidas meer onderdeel wil maken van de stad Amsterdam. Gracia Clijdesdale, Kwartiermaker Participatie Hogeschool van Amsterdam en Universiteit van Amsterdam, vertelt welke doelstellingen de HvA en UvA al hebben op het gebied van werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, een mooi voorbeeld voor andere bedrijven. Tessa van Soest, Executive Director B Lab Benelux, vertelt over B Corp - een certificering voor bedrijven die een grote, positieve impact hebben op mens en milieu - en wat B Corp bedrijven uniek maakt. Ook is I Am Redo aanwezig, een motivational speaker en danser die laat zien dat je ook met een beperking alles kunt bereiken. Ik vertel tot slot over onze aanpakkers en hoe wij andere bedrijven helpen om ook met aanpakkers aan de slag te gaan.”

Aanmelden voor het Inclusivity23 event

Je gaat naar huis met nieuwe ontmoetingen, mooie inspiratie, een commitment om een Aanpakker binnen je eigen organisatie te plaatsen en hopelijk een glimlach op je gezicht.

Aanmelden
Untitled Design (6)

Meer nieuws

Collage DDVDS Def Kl
trein, evenementen, werken bij vebego

De Dag van de Schoonmaker 2024 in beeld

17-06-2024
< 1 min.
De Dag van de Schoonmaker 2024 in beeld
IMG 8238
evenementen, participatie

Vebego collega’s tonen sportiviteit én verbinding tijdens Zuidas Run

10-06-2024
< 1 min.
Vebego collega’s tonen sportiviteit én verbinding tijdens Zuidas Run
Dela 2024 Header
werken bij vebego, klantcases

Eervol werk: schoonmaken in de uitvaartzorg

27-05-2024
< 1 min.
Eervol werk: schoonmaken in de uitvaartzorg