Untitled Design (10)

Begrip en acceptatie als onderdeel van de reis.

Vebego Cleaning Services borgt de omgeving waarin medewerkers kunnen en willen uitblinken. Dat is een belangrijk deel van het great work dat we voorstaan. Vorig jaar startte Business Unit NS een traject met NewBees, om sociale veiligheid van medewerkers nog meer aandacht te geven. Mark Olthof, operationeel manager van Vebego Cleaning Services, legt uit wat het NewBees Champions Programma heeft opgeleverd en hoe Vebego er nu verder mee gaat. 

“Ik stuur medewerkers in Zuid-Nederland aan. In Zeeland, Noord-Brabant en Limburg zijn dat zeven locaties en zo’n 155 mensen. Ik werk nu elf jaar voor Vebego, sinds 2012. Dat was meteen ook de start van Vebego Cleaning Services bij NS. Ik ben er dus al vanaf het begin bij en heb heel onze reis tot nu toe meegemaakt. Met alles dat we doen om te proberen om onze dienstverlening – samen met NS – steeds verder te verbeteren.”

Op reis met NS

De schoonmakers van Vebego Cleaning Services zijn cruciaal in die reis. Mark vertelt: “We hebben bij de start van ons contract de schoonmakers overgenomen van onze voorgangers. Daar hebben we in de loop der jaren steeds meer ons eigen team van gemaakt. Een belangrijk onderdeel van het maken van dat team is de manier waarop Vebego graag met mensen wil omgaan. Met gedegen opleidingen, met betekenisvol werk en goede contracten, maar ook met een werkplek waarin mensen zich prettig voelen. Veilig ook. Dat vinden we de basis.” 

 

“Een van de mooie dingen aan mijn baan vind ik het feit dat ik invloed heb op positieve verbeteringen. Voor onze opdrachtgever, maar dus ook voor de mensen op de zeven locaties waarvoor ik verantwoordelijk ben.” Dat deed Mark voor een deel dus niet alleen, maar samen met NewBees: “Zij reikten de handvatten aan om te werken aan een nog betere werkplek. En zo zetten we weer stapjes.” 

NewBees Champions Programma: deel van het veranderproces

Veranderingen dus. Verbeteringen ook, voor de opdrachtgever, zijn klanten en Vebego’s medewerkers. Het is een traject dat blijft doorlopen en resultaten oplevert. Mark: “Het mooiste voorbeeld vind ik ons team in Roosendaal. Toen we twaalf jaar geleden startten, was dat een team waarin de voor toen typische fulltime werkende mannen schoonmaakten. Met verschillende achtergronden. Maar dus ook met de mannencultuur die je daarbij verwacht.”  

 

“Geleidelijk aan hebben we wat dames aan dat team toegevoegd. Om tot een mix te komen. Het begon moeizaam. We hadden wat fricties, de gespreksdynamiek veranderde. Gaandeweg ging het steeds beter en nu hebben we een team dat veel meer in balans is. Het NewBees Champions Programma was – en is - een mooie volgende stap in dat veranderproces. Medewerkers leren elkaars grenzen kennen en accepteren nog beter dat ze niet allemaal hetzelfde zijn. Zo kunnen ze rekening houden met elkaar. NewBees heeft ons daarbij geholpen met een paar groepssessies en opvolgoefeningen. Medewerkers weten nu dat ze zich mogen uitspreken als ze zich ergens niet prettig bij voelen. Dat was eerder veel minder het geval en dat is dus winst.” 

Maatwerk

De ene locatie is de andere niet. Het traject met NewBees was daarom ook echt maatwerk, vertelt Mark: “We werken in teams met mensen met verschillende achtergronden. Die moeten elkaar beter leren kennen en begrijpen. Daar hielp het Champions Programma erg goed bij. Op sommige locaties waren we zelf al langer bezig met dat proces. In Eindhoven bijvoorbeeld, waar ons team zich al heel erg heeft ontwikkeld. Mensen voelen zich daar veilig genoeg om zich uit te spreken. Ze hebben hun opkomstruimte naar eigen inzicht kunnen inrichten. Om er echt hun eigen plek van te maken. Met een dagstart waarin iedereen zijn zegje mag doen en verwachtingen mag uitspreken. Dat gunnen we al onze teams en daaraan blijven we dan ook werken. Met tools als die van NewBees.” 

 

Acceptatie, begrip en duidelijkheid. Drie belangrijke begrippen om tot een sociaal veilige werkomgeving te komen. NewBees hielp Vebego Cleaning Services erbij. “Dat wat je niet begrijpt, kun je soms moeilijk accepteren. Mensen verschillen van elkaar en NewBees maakt die verschillen bespreekbaar. We gaan voor inclusie en willen niemand buitensluiten. Neem de Ramadan: daar besteden we tijd aan, om begrip te kweken voor het feit dat sommige medewerkers een ander werkschema nodig hebben. Of wat hulp. Daarmee worden mensen als team sterker. We hebben elkaar allemaal hard nodig om te presteren en begrip voor elkaar helpt daarbij.”  

Blijven investeren

Verbeteren is een ‘ongoing process’, weet Mark: “Op sommige locaties gaat dat al goed en op andere willen we graag blijven investeren in bijvoorbeeld het NewBees Champions Programma. Omdat we zien dat we daar nog winst kunnen halen en mensen nog meer kunnen betrekken. Ons werk bij NS blijft een reis. Eentje waarin we steeds willen blijven verbeteren voor onze opdrachtgever én onze collega’s.”  

Meer nieuws

Ondertekeningnsgraffiticontract 1
trein

Ook de komende jaren zorgt Vebego Cleaning Services weer voor schone graffiti-loze treinen

03-05-2024
< 1 min.
Ook de komende jaren zorgt Vebego Cleaning Services weer voor schone graffiti-loze treinen
P1051572
trein

Koningsdag 2024

29-04-2024
< 1 min.
Koningsdag 2024
Untitled Design (10)
trein

Het Champions Programma als logisch vervolg

04-10-2023
< 1 min.
Het Champions Programma als logisch vervolg