Great work

Een collega helpen, creëert een beweging

Aan de slag met werkgeluk en vitaliteit

Onze collega’s zijn ons belangrijkste kapitaal, daarom zetten wij hen op de eerste plaats. En dat doen we middels een doordachte aanpak. Zo ook op het gebied van vitaliteit en duurzame inzetbaarheid. Lisette Stoeten, Teamlead People & Health en Anja van Willegen, HR Business Partner ASML & Schiphol brengen dit in de praktijk en delen hun ervaringen en tips.

 

Lisette: “Ons HR-beleid ‘Betekenisvol werk’ wordt door iedereen binnen de hele organisatie gedragen. Wij staan daar oprecht met zijn allen achter. Dat is heel belangrijk om iedereen te kunnen bereiken. Zonder dat draagvlak, kun je het niet in de praktijk brengen.”

Het daadwerkelijk in de praktijk brengen is dus een vervolgstap. “We maken dat concreet en behapbaar door ons HR-beleid op te splitsen,” vertelt Anja. “Lisette en ik werken samen aan een aanpak rondom vitaliteit en duurzame inzetbaarheid. De basis is er al en lokaal ontstaan er allerlei initiatieven. Maar het écht volledig implementeren is natuurlijk iets anders. Daarom zijn we klein begonnen en rollen we onze aanpak steeds verder uit binnen de organisatie Client Solutions.”

Lisette En Anja Vitaal Vakmanschap

Verantwoordelijkheid stopt niet bij het pensioen

Lisette en Anja, destijds werkzaam in diverse rollen bij NS en Schiphol, begonnen met het creëren van bewustwording, urgentie en behoefte, en vervolgens het toetsen van een aanpak. Met verschillende initiatieven, zorgen ze hier voor meer en structurele aandacht voor duurzame inzetbaarheid.

“Zo hebben we vitaliteitsambassadeurs geworven die nadenken over zaken als: hoe help ik mijn collega’s fitter te worden en hoe maak ik mijn werkplek leuker voor mezelf en mijn collega’s? Zij zijn op dat gebied onze oren en ogen en geven ons vervolgens de benodigde input. Zo hebben we voor een team een tafelvoetbaltafel aangeschaft, omdat deze collega’s behoefte hadden aan meer verbinding. Je ziet nu dat collega’s eerder naar hun werk komen om samen hele toernooien tafelvoetbal te spelen. Er is echt verbinding. Wat specifiek per locatie nodig is, kun je niet bedenken als organisatie. Dat kiezen de collega’s gewoon zelf,” vertelt Lisette.

Anja zegt: “Het is ons doel dat mensen duurzaam inzetbaar zijn, daar hoort werkgeluk bij. Zonder werkgeluk, ben je niet vitaal. En zonder vitaliteit ervaar je geen werkgeluk. Maar het gaat niet alleen om het hier en nu. Wij hebben veel collega’s die alleen aan de korte termijn denken. Later? Dat zien ze dan wel weer. Maar wij vinden het ook onze verantwoordelijkheid dat ze gezond richting het pensioen kunnen en daarna ook daadwerkelijk van hun pensioen kunnen genieten.”

 

Het mag nooit om ons gaan

 “Schoonmaak is nou eenmaal fysiek werk. Niet iedereen kan dit tot zijn 67e doen. We willen daarom dat mensen goed nadenken over de toekomst: ‘Moet ik taalvaardiger worden, of een opleiding doen?’ Soms betekent dat dan ook dat we goede mensen zien vertrekken. Dat is jammer voor ons, maar voor onze mensen is het hartstikke mooi. En het mag nooit om ons gaan; het gaat om hen,” aldus Lisette.

Anja vult aan: “We hadden een collega van 35 jaar oud met rugproblemen. Dat had niet alleen impact op zijn werk: hij kon zijn jonge kinderen niet optillen en moest vaak sociale activiteiten laten schieten. Dat is gewoon niet oké. Als organisatie heb je dan de keuze om het medisch te maken met een bedrijfsarts. Of je kunt écht het gesprek aan gaan. Uiteindelijk kwam ik erachter dat hij eigenlijk vrachtwagenchauffeur wil worden, maar een rijbewijs hiervoor niet kon betalen. En daar schaamde hij zich voor. Dus toen hebben wij hem de opleiding aangeboden en hem geholpen in het vinden van een baan als vrachtwagenchauffeur. Hij was hierover stomverbaasd. Terwijl ik vind dat dit nu juist is waar Vebego voor staat. En dat het uiteindelijk dan ook echt lukt dit allemaal te bereiken, is een succesverhaal waar ik een aantal jaar later nog steeds trots op ben.”

 

 

Een goed gesprek is niet eenzijdig

Lisette en Anja blijven vooral goede gesprekken stimuleren. “We zien ook echt dat er meer gepraat wordt. Dat taboes worden doorbroken. We bouwen actief gespreksstructuren in en sturen erop dat mensen met elkaar blijven praten.”
Momenteel implementeren ze hun aanpak bij ASML, waar ze ook nieuwe initiatieven toetsen. Zo start hier een pilot rondom een sociale bankrekening, dat bij succes een vast onderdeel wordt van hun aanpak. Anja legt uit: “Je krijgt natuurlijk een arbeidsovereenkomst waarbij het vooral om de werkafspraken en daarbij horende arbeidsvoorwaarden gaat, maar daarnaast gaat het vooral ook om de zogenoemde sociale bankrekening. Oftewel welk gedrag verwachten we van collega’s, maar ook wat zij van Vebego als organisatie en hun leidinggevende mogen verwachten. Wij vinden het bijvoorbeeld belangrijk dat men feedback geeft. Om de collega daarin te faciliteren, moeten wij wel zorgen voor een veilige omgeving. Wanneer een collega zich niet vrij voelt om feedback te geven, is het dus aan ons om daarop te acteren. De sociale bankrekening is een leidraad voor het goede gesprek tussen leidinggevenden en hun collega’s. Hiermee zorgen we ervoor dat het gesprek niet eenzijdig is, maar dat je elkáár kunt aanspreken. Daar draait het om.”

 

 

Zelf aan de slag? Ga niet te snel

Het allerbelangrijkste bij het in de praktijk brengen van HR-beleid is volgens Lisette en Anja draagvlak. “Als je zelf een aanpak implementeert, moet je er echt achter staan. En ga vooral niet te snel. Voordat je überhaupt met collega’s het gesprek aan gaat, moet je echt draagvlak hebben in alle lagen van de organisatie,” zegt Anja.

“Vergeet ook niet om successen vieren: sta stil bij elke stap die je hebt gezet”, aldus Lisette. “En ga wat dat betreft ook niet te snel: zet kleine stappen richting jouw stip op de horizon. Maak het vooral niet te groot, want dat verlamt. Kies gewoon iets kleins waarvan je zeker weet dat je het tot een succesverhaal kunt maken. Want elk succesverhaal zorgt voor verbinding en verspreidt zich snel. Als je één collega helpt, creëer je al een beweging.”

Meer nieuws

MT Sprout Logo
mvo, participatie, award

Mark Keur (Vebego Cleaning Services) opgenomen in lijst Inclusive30

08-05-2024
< 1 min.
Mark Keur (Vebego Cleaning Services) opgenomen in lijst Inclusive30
B Corp Evenement Zuidas Amsterdam Vebego Participatie
participatie, mvo

Vooroordelen wegnemen en inclusie omarmen

25-04-2024
< 1 min.
Vooroordelen wegnemen en inclusie omarmen
Vebego Participatie Nieuwsbericht Hoofdfoto WSP Parkstad
mvo, participatie

Vebego en WSP Parkstad maken meedoen voor iedereen mogelijk

16-04-2024
< 1 min.
Vebego en WSP Parkstad maken meedoen voor iedereen mogelijk