Ergocoaching 2

Ergo-coaching maakt langer meedoen mogelijk

Vebego Cleaning Services staat voor Great Work. Onze collega’s voeren belangrijk werk uit; schoonmaken. En dus vinden we het belangrijk om deze collega’s alle tools te bieden die zij nodig hebben bij het uitvoeren van hun dagelijks werk. HR-adviseur Berit Huizing-Varekamp: “We werken graag aan het voorkomen van lichamelijke klachten en we willen graag dat al onze collega's duurzaam en op een zo goed mogelijke manier aan het werk kunnen blijven. Schoonmaak is fysiek zwaar werk. Dan is ergonomie ontzettend belangrijk. Ergonomie richt zich op beter, veiliger en gezonder werken. We hebben als bedrijf het doel om ál onze teamcoaches en teamleiders op te leiden tot ergo-coach. Als ergo-coach begeleid je je schoonmaakcollega's in hun dagelijkse werkzaamheden. “ In november 2023 zijn twee nieuwe groepen teamcoaches en teamleiders van onze Business Units Limburg en Participatie gestart met de opleiding ergo-coaching. Tijdens deze opleiding worden kennis én vaardigheden aangereikt om collega’s op de werkvloer te kunnen coachen in een ergonomische manier van werken. Deze opleiding is een mooie mix tussen theorie en praktijk.

Langer genieten van collega’s

Nick Nelissen (teamleider Business Unit Participatie) en Suzie Cornelissen (teamleider Business Unit Limburg) behoren tot deze groep collega’s die de ergo-coaching succesvol hebben afgerond. Over zijn motivatie is Nick duidelijk: “Werk je niet ergonomisch in de schoonmaak, dan kun je het uiteindelijk minder lang volhouden. Ergo-coaching is dus van belang om langer te kunnen genieten van onze collega’s. Ik vind het bovendien interessant om te ontdekken wat het gebruik van bepaalde spiergroepen met je lichaam doet. Zowel zakelijk, om mijn collega’s te helpen, als privé aangezien ik veel sport.” 

 

Ook Suzie hecht veel waarde aan ergo-coaching. “Ik ben zelf een half bouwpakket, want ik heb 2 protheses. Ik weet dus heel goed wat de gevolgen zijn van het verkeerd gebruiken of belasten van je gewrichten. Ook is er best wel wat vergrijzing in de schoonmaak. Ik richt me nu op collega’s die binnen afzienbare tijd met pensioen gaan. Hoe kan ik hen gezond houden tot die tijd? Ook ben ik beter in staat om jonge mensen te begeleiden om te voorkomen dat ze die klachten op latere leeftijd krijgen”, zo vertelt ze trots. 

Met kleine stapjes kom je ver

Over de opleiding vertelt Suzie enthousiast: “Je leert hoe gewrichten werken en ook hoeveel kracht er op de gewrichten komt te staan bij bepaalde handelingen. Bij mij staat op nummer één: op twee voeten staan. Veel collega’s staan niet op twee voeten tijdens het werk. Hierdoor belast je bepaalde gewrichten en spiergroepen onnodig. Ik heb geleerd hoe ik collega’s kan overtuigen en laten beseffen dat ze hier iets uit kunnen halen. Dat ze niet ineens heel anders hun werk moeten doen. Met een paar kleine aanpassingen kom je al ver.” 

 

Nick: “Tijdens de theorielessen werd uitgelegd welke spiergroepen je met bepaalde werkzaamheden gebruikt. Maar ook hoe je deze werkzaamheden op een minder belastende manier kunt uitvoeren. Vervolgens ga je dan tijdens een praktijkles een schoonmaker/collega op locatie begeleiden. De docent kwam dan naar de locatie toe, waar mijn collega fijn op reageerde. Als ik het even niet wist, kon de docent bijspringen. Ik heb dan ook een bepaalde manier van coachen geleerd. Ook weet ik dat je een probleem niet kunt verhelpen, maar met ergo-coaching kun je schoonmaakwerkzaamheden wel efficiënter en minder belastend uitvoeren.” 

Ergocoaching 1
Ergocoaching 2

Wat levert het in de praktijk op?

In de praktijk levert het dan ook veel moois op. Nick: “Stapje voor stapje passen we onze opgedane kennis toe in de praktijk. De collega die ik koos om te begeleiden tijdens de praktijklessen, stond echt open voor mijn tips en suggesties. Ik gaf haar oefeningen mee en kwam dan een week later terug om te kijken hoe het ging. Ze oefende daadwerkelijk zodat het in haar ritme kwam. Nu, na afronding van het ergo-coaching traject, zie ik haar ook echt dingen doen die ik haar heb aangeleerd. Het heeft echt geholpen.” 

 

Suzie vult aan: “Je kunt een taak vaak niet lichter maken. Er zijn bepaalde werkzaamheden in de schoonmaak die je moet uitvoeren. Wel kun je de manier waarop je een taak uitvoert aanpassen. Daar kun je als teamleider of teamcoach actief iets in betekenen. Zo ben ik gestart met het bestellen van ergonomische werkmiddelen, zoals schoonmaakkarren, telescoopstelen en microvezeldoeken. Op die manier maak je de werkplek veiliger. Iedere collega kan middelen dan op eigen hoogte instellen. Dat pak ik pand na pand rustig aan, zodat uiteindelijk alle locaties en dus collega’s hierover beschikken.” 

Iedere teamleider en teamcoach opgeleid tot ergo-coach

“Met ergo-coaching kun je mensen uit vastgeroeste gewoontes halen. Ergo-coaching is natuurlijk niet voor alle problemen dé oplossing, maar je kunt er wel aan bijdragen dat een collega duurzaam aan het werk kan blijven”, aldus Berit. 

 

“We willen dat de opgedane kennis ook écht wordt ingezet in de praktijk. Als er iets speelt op de werkvloer, dan is de teamcoach in principe het eerste aanspreekpunt. Mocht het nodig zijn, dan neemt de teamleider het over. De doelstelling vanuit Vebego Cleaning Services is daarom om uiteindelijk iedere teamleider en teamcoach op te leiden tot ergo-coach. We hebben bewust gekozen om de Business Units Limburg en Participatie te combineren, zodat we van elkaar kunnen leren en zo ook elkaar kunnen helpen wanneer dat nodig is. Hiermee is het begin in ieder geval gemaakt!” 

Berit Huizing Varekamp

Meer nieuws

Untitled Design (5)
glas en gevelreiniging, klantcases

Glazenwassers Schiphol omarmen innovatie met pilot Exoskelet

< 1 min.
Glazenwassers Schiphol omarmen innovatie met pilot Exoskelet
65D33822 2066 4839 B905 C7fd9666a809
glas en gevelreiniging

Exoskelet is forse investering waard

< 1 min.
Exoskelet is forse investering waard
Ontwerp Zonder Titel
over vebego

Vebego Cleaning Services: de kracht van het collectief benut

< 1 min.
Vebego Cleaning Services: de kracht van het collectief benut