Untitled Design (10)

Het Champions Programma als logisch vervolg

Vebego Cleaning Services zet zich al jaren in voor goed werk voor schoonmaakmedewerkers. Omdat ze belangrijk werk doen en wezenlijk bijdragen aan het succes van opdrachtgevers. We investeren in mensen en hun werkomgeving, om beide te blijven ontwikkelen. Het Champions Programma van NewBees INC. past daar perfect in. Sezgin Güngor, objectleider, vertelt over NewBees INC., wat het programma teweegbracht en waarom het een logische stap is in de ontwikkeling van schoonmaak in zijn geheel. 

Sezgin Güngor is objectleider van Vebego Cleaning Services bij NS. De dagelijkse leiding van de locaties in Roosendaal en Vlissingen rust op zijn schouders. “Ik werk nu twintig jaar als schoonmaker in Nederland. Ik ben naar Nederland gekomen om dichter bij mijn familie te zijn. In Turkije werkte ik als tandarts. Dat kon hier niet en daarom heb ik gekozen voor een nieuwe carrière. Het werk is in de basis niet eens heel erg anders, want een tandarts is eigenlijk ook een soort schoonmaker.” 

Positieve ontwikkelingen

Sezgin zag de schoonmaakwereld de afgelopen twee decennia veranderen: “Alles is anders geworden en heel veel is de afgelopen jaren verbeterd. Persoonlijk vind ik vooral de benadering van ons werk door anderen een opvallende verandering. Vroeger leek schoonmaak een soort noodzakelijk kwaad en werden we eigenlijk niet heel erg best behandeld door medewerkers bij onze opdrachtgevers. Alsof we er niet toe deden. Dat is inmiddels 180 graden gedraaid. Nu is de schoonmaker een partner geworden. Een belangrijke schakel in de facilitaire keten. Maar ook onderling gaan dingen nu anders dan voorheen. Daar zit Vebego ook bovenop, om te zorgen voor een fijne werkplek.” 

Bijzondere ervaring met NewBees INC.

Het Champions Programma van NewBees INC. is een van de middelen die Vebego Cleaning Services inzet om een fijne werkomgeving te creëren. Om sociale veiligheid nog beter te borgen. Sezgin vond het een bijzonder positieve ervaring: “We hadden natuurlijk al wel eens eerder sessies gehad over zaken als samenwerking en andere teamdingen. Dan zat je vaak in een lokaal te luisteren naar iemand. Dit was helemaal anders. We zaten in een kring waarin iedereen elkaar zag. Het Champions Programma was, in tegenstelling tot andere sessies, ook heel erg interactief.” 

 

“In die kring kregen we allerlei opdrachten van de gespreksleider van NewBees INC. Dat werkte heel erg goed. Zo goed zelfs, dat tijdens de sessie iets bijzonders gebeurde. Collega’s moesten een naam uit een bekertje trekken. Een naam van een andere collega. Ze moesten tegenover elkaar gaan staan in de kring en elkaar een compliment geven. Twee van mijn teamleden spraken al een paar jaar niet meer met elkaar. Door iets dat was voorgevallen. Het lot verbond ze aan elkaar en toen ze elkaar complimenteerde, viel dat slechte gevoel ineens weer weg. Als vanzelfsprekend. Nu gaan ze weer als vrienden met elkaar om. Dat was een speciaal moment. Als ik er nu aan terugdenk, word ik nog steeds een beetje emotioneel.” 

NewBees INC.: logisch vervolg voor Vebego Cleaning Services

NewBees INC. bood Vebego Cleaning Services een andere benadering, om te zorgen dat mensen zichzelf en het team als geheel zich kunnen ontwikkelen. Toch stond niemand echt te kijken van het feit dat het Champions Programma op de kalender kwam. Sezgin legt uit waarom niet: “Als je bij Vebego werkt, dan weet je na verloop van tijd dat het bedrijf van alles doet om medewerkers op verschillende manieren ‘in vorm’ te houden. We kennen allemaal Vitaal Vakmanschap, maar Vebego helpt ook mensen met schulden en is er op allerlei andere manieren voor medewerkers. NewBees INC. voelde als een soort logische volgende stap. In plaats van dat het een verrassing was.” 

 

“De sessie met NewBees INC. heeft een erg positieve uitwerking gehad op de sfeer in het team. De twee eigenwijze mannen die weer normaal door een deur kunnen. Maar ook andere mensen die nu veel makkelijker uitspreken wat ze voelen, vinden en denken. We hebben ook afspraken met elkaar gemaakt. Over hoe we ons tegen elkaar gedragen. Ik wilde geen uitgewerkt verslag hebben van die afspraken, maar een poster waarop ze duidelijk staan. Kort en bondig. Die heeft NewBees INC. gemaakt en die poster hangt nu in de opkomstruimte. Het is een middel voor mensen om elkaar aan te spreken als dat nodig is. We hebben afspraken en die moeten we naleven. Dat begrijpt iedereen en dat werkt goed.” 

Van goed naar beter

Sezgin zijn teams zijn nog niet klaar, wat hem betreft: “Mensen zijn continu met hun eigen ontwikkeling bezig en datzelfde geldt voor het bedrijf. Als we daarin een match kunnen vinden, dan is dat prachtig. Daarom wil ik graag verder gaan met het programma. Niet iedereen pakt het even snel op. Maar iedereen moet wel meedoen om de fijne werkplek te borgen waarin iedereen op zijn gemak is.” 

Meer nieuws

Ondertekeningnsgraffiticontract 1
trein

Ook de komende jaren zorgt Vebego Cleaning Services weer voor schone graffiti-loze treinen

03-05-2024
< 1 min.
Ook de komende jaren zorgt Vebego Cleaning Services weer voor schone graffiti-loze treinen
P1051572
trein

Koningsdag 2024

29-04-2024
< 1 min.
Koningsdag 2024
Untitled Design (10)
trein

Begrip en acceptatie als onderdeel van de reis.

04-10-2023
< 1 min.
Begrip en acceptatie als onderdeel van de reis.