Het hart van Arjan is gestolen door de Zonnebloem

"Mijn wiegje stond naast De Kuip", steekt onze enthousiaste collega Arjan Roelofs (58) van wal. Inmiddels is hij 17 keer verhuisd. Een echte Limburger is ie nu, eentje die graag gezellig een 'tas koffie' drinkt, zoals ze daar zeggen. Dat klinkt in zijn geval als een flinke slok, Arjan spreekt namelijk nog hartstikke Rotterdams. Sinds zeven jaar werkt hij bij Vebego Cleaning Services, bij het onderdeel Participatie, en al elf jaar is hij vrijwilliger bij de Zonnebloem. Via Mijn Project draagt de Vebego Foundation hieraan bij.

De mobiele ploeg

Arjan en zijn collega Marlon vormen de mobiele ploeg in de regio Heerlen. Arjan is zowel chauffeur als schoonmaker. "Het is leuk werk! We beginnen om zes uur 's morgens bij BSO Het Hummelke in Nuth. Vanaf acht uur kunnen we terecht in de trappenhuizen en portieken, 35 in totaal, voor woningbouwverenigingen. Binnen en buiten. 's Winters staan we ook sneeuw te ruimen. Ik werk vijf dagen per week, van zes tot half drie.

Eigen systeem

Wie in de schoonmaak werkt, herkent het: je hebt een vaste werkwijze. Zo ook Arjan en Marlon: "In de trappenhuizen werken we eerst van beneden naar boven. De ene loopt zuigend naar boven, met de rugstofzuiger. De ander komt er met de vochtige doek achteraan voor het metaal en de spinnetjes. Op de terugweg doen we met de vlakmop de plateautjes en de treden. Bij het autoverhuurbedrijf en de hockeyclub in Nuth hebben we ook een vaste aanpak."

De vijfde dag van de week 

Zijn dochter van 29 is het huis uit, zijn vriendin Anke ziet hij in de weekenden en zijn moeder van 87 bezoekt hij minstens een keer per week. Onze collega is graag veel onder de mensen. Zijn vrije dag is daarop geen uitzondering. Vroeger was Arjan actief met sportvissen en voetballen. Maar: daarvoor heeft hij nu geen tijd meer. Want zijn hart is gestolen door de Zonnebloem, de vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor mensen van acht tot tachtig met lichamelijke beperkingen. Zo'n acht uur per week zet Arjan zich hiervoor in. Al elf jaar lang. Met hart en ziel.

Het was bij de Zonnebloem dat hij Anke ontmoette, zij is ook vrijwilliger.

Band met het water 

"Toen ik het schip De Zonnebloem in Hardinxveld-Giessendam te water zag gaan, was ik verkocht. Ik heb wat met de scheepvaart; mijn vader, die al op zijn 36e overleed, was kapitein. Inmiddels ben ik acht keer als gastenbegeleider meegeweest met een vaarvakantie 

op De Zonnebloem. Een varend vijfsterrenhotel; elke deelnemer heeft een eigen begeleider, er zijn heerlijke buffetten!”

“Soms varen we binnen Nederland, andere keren ook door België en Duitsland. In oktober varen Anke en ik mee naar Duitsland. Behalve begeleiders gaan ook een arts en een verpleegkundige mee. Plus negen man bemanning en twee koks. Begeleiders hebben corvee; we helpen koken en afwassen, hebben bardienst en soms sta ik achter de receptie."

Vebego Foundation verbindt 

"We ondernemen veel. We gaan bij mensen thuis langs. En we organiseren allerlei activiteiten: knutselen, kienen, uitjes. Door corona hebben we minder kunnen doen, veel mensen zijn in die tijd eenzaam geweest," weet Arjan.

"Voor deze activiteiten vraag ik aan de Vebego Foundation een financiële bijdrage. Daarmee hebben we bijvoorbeeld onze paasviering kunnen bekostigen. Met een prachtige mis en daarna de paasloterij, waarvoor de prijzen zijn geschonken door ondernemers uit Heerlen en omgeving."

Pensioen

Al 27 jaar zit hij nu in de schoonmaak. Over een jaar of zeven gaat hij met pensioen. Drie keer raden wat hij dan gaat doen: "Als ik stop met werken, ga ik vrijwilligerswerk doen. Bij de Zonnebloem en bij het revalidatiecentrum van Sevagram."

Dankjewel! Jouw inzet voor Vebego Cleaning Services en voor de Zonnebloem waarderen wij enorm, Arjan. We zijn blij dat jij het bruggetje hebt gelegd naar de Vebego Foundation, zodat wij ons steentje kunnen bijdragen aan het levensgeluk van de mensen die jij zo koestert.

Meer nieuws

Sven Bloem Vebego Participatie.Png
participatie

Vebego Participatie maakt meedoen meer en meer mogelijk

18-07-2024
< 1 min.
Vebego Participatie maakt meedoen meer en meer mogelijk
IMG 8238
evenementen, participatie

Vebego collega’s tonen sportiviteit én verbinding tijdens Zuidas Run

10-06-2024
< 1 min.
Vebego collega’s tonen sportiviteit én verbinding tijdens Zuidas Run
Mitch En Chantal Bij VLM
evenementen, participatie

Iedereen kan meedoen tijdens Vebego Limburgs Mooiste

27-05-2024
< 1 min.
Iedereen kan meedoen tijdens Vebego Limburgs Mooiste