B Corp Evenement Zuidas Amsterdam Vebego Participatie

Vooroordelen wegnemen en inclusie omarmen

Op 28 maart vond een exclusief evenement plaats bij het Vebego kantoor op de Zuidas in Amsterdam, gericht op rechtvaardigheid, gelijkheid, diversiteit en inclusie binnen B Corps. Het evenement bood inzichtelijke discussies over onbewuste vooroordelen en inclusieve werving, inclusief de lancering van de B Corp JEDI-toolkit. Verschillende B Corps deelden best practices op het gebied van inclusieve werving. Het was een intieme bijeenkomst met 50 deelnemers, voornamelijk HR- en D&I-specialisten van B Corps, die kansen boden voor netwerken en informele gesprekken.

Omgaan met vooroordelen in je organisatie

Hoe ga je om met vooroordelen in verschillende aspecten van je werkcultuur? Verschillende B Corp gecertificeerde bedrijven laten tijdens het evenement blijken hoe ze dit doen.

 

In deze video zie je een samenvatting van de sprekers tijdens het evenement.

Angie Zapata (De Roos Advocaten):

“We gebruiken het invloedsmodel van McKinsey om bewustzijn te creëren. Dit is een continue proces.”

Delaney Lopulua (Director People & Culture bij Vebego):

“Onze visie is dat iedereen de mogelijkheid moet hebben om mee te doen in de maatschappij. Je voelt dat het onze missie is om iedereen extra handvaten te geven om mensen met minder voorrechten; om ze wat extra ondersteuning te bieden.” “De term ‘mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt’ vind ik niet inclusief. Het is eerder dat de werkgevers een afstand hebben tot deze talenten. Daarom noemen we hen ‘Aanpakkers’.”

Ton Goedmakers (CEO Vebego):

“Ons doel is om in 2030 ten minste 30% van onze collega’s ‘Aanpakkers’ te laten zijn.”

B Corp Event Zuidas Amsterdam Participatie (2)
B Corp Event Zuidas Amsterdam Participatie (1)
B Corp Event Zuidas Amsterdam Participatie (11)
B Corp Event Zuidas Amsterdam Participatie (10)
B Corp Event Zuidas Amsterdam Participatie (9)
B Corp Event Zuidas Amsterdam Participatie (8)
B Corp Event Zuidas Amsterdam Participatie (7)
B Corp Event Zuidas Amsterdam Participatie (3)
B Corp Event Zuidas Amsterdam Participatie (5)
B Corp Event Zuidas Amsterdam Participatie (6)
B Corp Event Zuidas Amsterdam Participatie (4)

Onbewuste vooroordelen

Een van de hoofdonderwerpen waren biases, oftewel onbewuste vooroordelen, binnen organisaties. We hebben allemaal vooroordelen, en velen zijn onbewust. Hoe kunnen we ze als inclusieve organisatie (h)erkennen, het bewustzijn ervan vergroten en ze aanpakken?

Hier volgen enkele voorbeelden van vooroordelen die in een organisatie voor kunnen komen en die zijn besproken

  • affinity bias
  • confirmation bias
  • conformity / group bias
  • ‘halo’ en ‘horns’ bias

 

Affinity bias of affiniteitsbias

Affiniteitsbias is de neiging om mensen te bevoordelen die op onszelf lijken of met wie we een sterke emotionele band hebben, zoals vrienden, familie of mensen uit dezelfde achtergrond.

In een bedrijf kan dit leiden tot onbewuste voorkeur bij werving, promoties en projecttoewijzingen, wat diversiteit en inclusie kan belemmeren. Bijvoorbeeld, het aannemen van iemand met dezelfde hobby's of afkomst kan leiden tot gemiste kansen om diverse talenten aan te trekken en de prestaties van het bedrijf te verbeteren. Het herkennen en bestrijden van affiniteitsbias is cruciaal voor een rechtvaardige bedrijfscultuur.

 

Confirmation bias

Confirmation bias, in het Nederlands ook wel bevestigingsvooroordeel genoemd, is de neiging om informatie te zoeken, interpreteren en onthouden op een manier die onze bestaande overtuigingen bevestigt. Tegelijk negeren we tegenstrijdige informatie als onderdeel van dit bevestigingsvooroordeel.

In een bedrijf kan dit leiden tot het versterken van heersende opvattingen en het negeren van nieuwe ideeën of kritische feedback. Bijvoorbeeld, bij het evalueren van projecten kan men geneigd zijn alleen data te zoeken die de voordelen ervan bevestigen, waardoor risico's worden genegeerd. Bewustwording van de confirmation bias, bij alle leden van je bedrijf, helpt bij het nemen van objectieve beslissingen en het stimuleren van innovatie binnen een organisatie.

 

Conformity bias

Conformity bias is de tendens om onze meningen en gedragingen aan te passen aan die van anderen, zelfs als dit indruist tegen onze eigen overtuigingen. In een bedrijf kan dit leiden tot groepsdenken, waarbij medewerkers onkritisch ideeën accepteren om conflicten te vermijden of om bij de groep te horen. De Nederlandse termen voor conformity bias zijn conformiteitsvooroordeel of aangepastheidsvooroordeel. Ook wordt deze bias de group bias genoemd, oftewel het groepsvooroordeel.

Bewustzijn van dit fenomeen binnen een organisatie kan helpen bij het bevorderen van een cultuur van openheid en diversiteit van standpunten, wat innovatie en effectieve besluitvorming bevordert.

 

Halo of horn bias

De Nederlandse termen voor halo bias en horn bias zijn respectievelijk "halo-effect" en "hoorn-effect". Halo bias (of horn bias) is de neiging om iemands algehele beoordeling te laten beïnvloeden door één positieve (halo) of negatieve (horn) eigenschap.

In een bedrijf kan dit leiden tot ongegronde gunsten of afkeer, gebaseerd op slechts één aspect van iemands prestaties. Bewustzijn van deze beperkte blok op iemands (karakter)eigenschappen is belangrijk in het beoordelingsproces om objectieve en rechtvaardige beslissingen te waarborgen, met name bij prestatiebeoordelingen en promoties.

Het inclusiviteitsevenement werd ondersteund door Frederico, de DJ, die in het dagelijks leven schoonmaker is bij Vebego Cleaning Services.

B Corp Evenement Zuidas Amsterdam Vebego Participatie DJ Frederico

Het evenement was onderdeel van de B Corp maand. Vebego Participatie is een zelfstandige B Corp en PSO30+ gecertificeerde dochter van Vebego en heeft als ambitie om de grootste sociale ondernemer in facilitaire dienstverlening voor Nederland worden.

Meer nieuws

Aanpakker Vebego Cleaning Services
participatie

Vijf Limburgse gemeenten kiezen overtuigend voor 'Aanpakkers'

27-08-2024
1 min.
Vijf Limburgse gemeenten kiezen overtuigend voor 'Aanpakkers'
Paralympics Parijs 2024 Bon Chance
participatie

Vebego Participatie steunt Paralympische sporters

14-08-2024
4 min.
Vebego Participatie steunt Paralympische sporters
Sven Bloem Vebego Participatie.Png
participatie

Vebego Participatie maakt meedoen meer en meer mogelijk

18-07-2024
2 min.
Vebego Participatie maakt meedoen meer en meer mogelijk