Blog Cleanroom Meten Weten

Cleanroom schoonmaak verbeteren? Meten is weten!

De cleanroommarkt is traditioneel en voorzichtig. Vanzelfsprekend, want er gelden hoge kwaliteitseisen en strenge regels en procedures in deze kritische ruimtes. Cleanroom schoonmaak vraagt om gespecialiseerde expertise, maatwerk en een drang naar continue verbetering. Om nóg meer in control te kunnen zijn. 

 

Feiten in plaats van onderbuikgevoelens 

Verbeteren begint bij weten wanneer een cleanroom écht schoon is. Niet vanuit onderbuikgevoel, maar op basis van harde feiten. Daar is maar één oplossing voor: meten. Iets wat in deze nichemarkt nog nooit eerder werd gedaan. Tot nu. 

 

Esther Krapels (business development manager) en Katja Barendrecht (klantdirecteur voor Vebego Cleaning Services bij ASML) vertellen, vanuit verschillende invalshoeken, over een pilot waarin we het feitelijke resultaat van onze schoonmaakinspanningen meten. Met als doel om zo te kijken waar en hoe we kunnen verbeteren. 

 

Meten 

Katja: “We zijn eerst in kaart gaan brengen welke onderdelen van ons schoonmaakproces we kunnen meten. Vervolgens hebben we daar zelf de apparatuur voor aangeschaft. Nu kunnen wij zelf meten welk effect bepaalde schoonmaakmethoden, middelen en materialen hebben op het verminderen/verwijderen van de aanwezige contaminatie in de ruimte. Door steeds meer data te gaan vergaren van onze werkzaamheden én het effect daarvan kunnen we hierop gaan aanpassen en bijsturen. 

 

De next step is dat we samen met onze opdrachtgevers gaan kijken hoe we ons schoonmaakproces zo optimaal mogelijk kunnen inrichten. Dat we op basis van de data weten wanneer we onze werkzaamheden moeten uitvoeren en om binnen de gestelde normen te blijven die gelden in een cleanroom-omgeving. 

 

Daarnaast is er op dit moment nog geen wettelijke norm voor de oppervlaktereinheid binnen een cleanroom. We willen samen met experts uit het werkveld en opdrachtgevers aan de slag om deze te gaan ontwikkelen. Naast onze metingen zullen opdrachtgevers uiteraard altijd zelf periodiek blijven meten.” 

 

Meetmethoden 

Katja: “We zijn gestart met een pilot bij een Nederlands hightechbedrijf. Hier gebruiken we verschillende type meetmethoden. Ons doel is om dit jaar bij diverse opdrachtgevers te gaan meten. Zo blijven we data verzamelen, wat de resultaten ook steeds meer valide en relevant maakt.” 

 

De drie type meetmethoden die Vebego Cleaning Services inzet: 

Airborne particle 
Airbornmeter

Voor stofdeeltjes die door de lucht bewegen en blijven zweven. De deeltjes zijn niet met het blote oog zichtbaar, ze vliegen rond en worden afgevoerd door de cleanroom. 


Katja: “We zetten het effect van handmatig vloeren dweilen af tegen dat van een schrobmachine. Een machine stoot namelijk ook stofdeeltjes uit. Dus meten we de uitstoot om te kijken of de machine niet extra contaminatie met zich meebrengt. Zo kunnen we uiteindelijk, op basis van data, de juiste methode bepalen.”
 

Particle fallout
Patricalfallout

Voor stofdeeltjes die vanuit de lucht op een oppervlak terechtkomen. De deeltjes vliegen rond, maar dalen ook neer. Ze kunnen een groot risico vormen voor het primaire proces en eindproduct. 

“Door glasplaatjes te plaatsen kunnen we zien welke deeltjes neerdalen. Deze meetmethode gebruiken we om te bepalen of oppervlakten schoon zijn en of de cleanroom daadwerkelijk schoner is dan voorheen”, aldus Katja. 

Oppervlaktemeting: Particle Measurement Card (PMC)
Pmc

Voor zwaardere stofdeeltjes die op de vloer liggen of ‘vastzitten’. 

Katja: “Met speciale meetapparatuur meten we de vervuilingsgraad. Eerst reinigen we de vloer en daarna plaatsen we stickers om te kijken of het oppervlak schoner is. Vervolgens controleren we de bewegingssnelheid van onze schoonmaakactie. Daarbij kijken we naar de effecten van verschillende schoonmaakmethodieken. Denk bijvoorbeeld aan stofwissen versus nat reinigen. Door uitvoerig te testen kunnen we uiteindelijk de efficiëntste methode per cleanroom bepalen.” 

Van valideren naar optimaliseren 

Met deze meetmethoden heeft Vebego Cleaning Services, als schoonmaakbedrijf, de primeur. Nieuwe inzichten zorgen voor waardevolle informatie waarmee de dienstverlening stap voor stap verbetert kan worden. Borging is ook van belang. Data komt terecht in een database om analyses uit te trekken. En er ligt een compleet meetplan onder, zodat alles volgens een vast stappenplan gebeurt. 

Esther: “Uiteindelijk draait het om performance en in control zijn. Onze klanten hebben een reputatie hoog te houden. Door te meten, zien we wat zij daadwerkelijk nodig hebben om optimaal te presteren in hun core business. We willen weten hoe het zit met contaminatie en het effect van ons werk op die contaminatie. Als we dit aantoonbaar maken, kunnen we risico’s zo klein mogelijk houden en de performance-kosten ratio optimaliseren.” 

Katja: “Wat we nu doen is meten om het effect van ons eigen schoonmaakwerk te beoordelen. Maar ons hogere doel is meten om te optimaliseren. Onze metingen zijn heel specifiek bedoeld om de effectiviteit van cleanroom schoonmaak te optimaliseren. Validatie gebeurt door onze opdrachtgevers zelf en wij maken deel uit van dat proces. Voor ons is het belangrijk dat we weten waar we mee bezig zijn en aan de juiste knoppen draaien om steeds te blijven verbeteren. Samen met opdrachtgevers bepalen we aan welke normen cleanroomreiniging moet voldoen, zodat we de juiste beslissingen maken op basis van de genereerde data.” 

Interessante inzichten 

De eerste meetresultaten krijgen nu vorm en geven Vebego Cleaning Services voorzichtige inzichten. Hierna gaan we dezelfde metingen uitvoeren op meerdere locaties, om de validatie rond te maken en inzichten te kunnen onderbouwen. Inzichten die Vebego Cleaning Services – als de expert in de markt – dan uiteraard graag deelt met andere geïnteresseerde partijen. 

 

Cleanroomreiniging 

Meer weten? 

Wil je meer weten over cleanroom schoonmaak en de ontwikkelingen binnen Vebego Cleaning Services? 

Lees alles over cleanroomreiniging

Meer nieuws

Metenisweten1
Cleanroom

Schoonmaken met extreme precisie in cleanrooms

06-12-2022
< 1 min.
Schoonmaken met extreme precisie in cleanrooms
Zara Temmink (1)
participatie

Sporten is meer dan alleen een passie voor paralympisch sporter Zara Temmink

23-05-2024
< 1 min.
Sporten is meer dan alleen een passie voor paralympisch sporter Zara Temmink
UVA 2024 Header (1)
onderwijs

Vebego maakt heropening UVA mede mogelijk

21-05-2024
< 1 min.
Vebego maakt heropening UVA mede mogelijk