Metenisweten1

Schoonmaken met extreme precisie in cleanrooms

Het is de grootste uitdaging bij het schoonmaken in een hightechbedrijf: de cleanrooms reinigen. Ultiem specialistisch werk, dat vraagt om vakmanschap, geduld, oog voor detail én ervaring. De afgelopen dertig jaar heeft Vebego Cleaning Services zich vergaand ontwikkeld tot autoriteit in cleanroomreiniging. “Constant meebewegen en -groeien, is essentieel om met de eisen van de tijd mee te kunnen blijven gaan”, weet rayonmanager Piet Timmers. 

Samen innoveren 
“De afgelopen jaren zijn we samen met onze klanten gegroeid. Met name één van hen investeert veel in onderzoek naar stof in hun productieruimtes. Net als Vebego Cleaning Services. Stof is namelijk funest voor het productieproces in de semiconductor industrie. Wij hebben veel geleerd van deze testen. Op basis van de kennis die we daarbij opdoen, passen wij onze middelen en werkwijze aan.” 

Continue ontwikkeling middelen en materialen 
Zo zie je dat de cleanroomjassen waar schoonmakers vroeger in werkten, zijn vervangen door volledige cleanroompakken met een specifiek was- en verpakkingsvoorschrift. Alles om het verspreiden van stof te minimaliseren. Ook heerst er een strikt omkleedprotocol, waarbij de buitenkant van de jassen op geen enkele manier in aanraking mag komen met de omgeving. De vuilniszakken zijn antistatisch, om het aantrekken van stof te voorkomen. En voor iedere ISO-klasse cleanroom gebruikt Vebego Cleaning Services de juiste middelen en materialen, met de minimale stofafgifte die voor die klasse is toegestaan. 

Stofdeeltjes per kubieke meter 
“De eisen binnen cleanrooms worden steeds strenger, naarmate de cleanroom een lagere ISO-klasse heeft. Hoe lager de ISO-klasse, hoe minder stofdeeltjes er per kubieke meter zijn toegestaan en hoe reiner het oppervlak moet zijn”, legt Timmers uit. “Om aan die eisen te voldoen, moeten we onze dienstverlening dus wel blijven ontwikkelen.” 

Veiligheid en continuïteit 
Behalve voor de cleanrooms, is Vebego Cleaning Services bij haar industriële klanten vaak ook verantwoordelijk voor het schoonmaakonderhoud van onder meer de kantoren, gevel- en afvalmanagement en de schoonmaak van de technische ruimtes van de cleanrooms. Hiervoor zet Vebego Cleaning Services reinigingsspecialisten in met een technische achtergrond. “Zo garanderen we maximale veiligheid én borging van het productieproces.” 

Het niet verstoren van het productieproces is een grote uitdaging in de productieruimtes waar Vebego Cleaning Services schoonmaakt. “Als de productie stil ligt, kost dat de klant enorm veel geld.” 

Altijd aanwezig 
Dat maakt het ook essentieel dat Vebego Cleaning Services in geval van calamiteiten altijd snel ter plaatse is. Hiervoor werken we met een specialistisch team, dat ook verantwoordelijk is voor de laagfrequente schoonmaakwerkzaamheden. Soms werken zij op oproepbasis, maar als een fabriek 24 uur per dag en zeven dagen per week draait, is het soms rendabeler om ze standaard ‘in huis’ te hebben. 

’s Nachts kunnen zij namelijk veel efficiënter werken en de aanrijtijd valt weg, waardoor ze een nog betere doorgang van het productieproces kunnen garanderen. Dat, in combinatie met een hoge schoonmaakkwaliteit, is waar het om draait bij onze opdrachtgevers.” 

Meer nieuws

Blog Cleanroom Meten Weten
Cleanroom

Cleanroom schoonmaak verbeteren? Meten is weten!

06-12-2022
< 1 min.
Cleanroom schoonmaak verbeteren? Meten is weten!
Sven Bloem Vebego Participatie.Png
participatie

Vebego Participatie maakt meedoen meer en meer mogelijk

18-07-2024
< 1 min.
Vebego Participatie maakt meedoen meer en meer mogelijk
Wereld Jonge Talentendag 24 2
vliegveld, werken bij vebego

Wereld Jonge Talentendag

15-07-2024
< 1 min.
Wereld Jonge Talentendag