Untitled Design (10)

De werkplek waarin mensen zich veilig voelen.

Vebego Cleaning Services staat voor great work. Voor opdrachtgevers, maar zeker ook voor eigen medewerkers. Een veilige werkplek is daarvan een belangrijk onderdeel. Fysieke veiligheid, maar zeker ook sociale. Om dat laatste nog beter te borgen, startte Vebego Cleaning Services Business Unit NS vorig jaar een traject met NewBees. Een gesprek met HR-verantwoordelijken Elza Weijers en Sophie Harlaux, over de bijdrage van het traject. Aan great work.

Tussen oktober 2022 en februari 2023 volgden medewerkers van Vebego Cleaning Services het NewBees Champions Programma. Elza Weijers, HR Business Partner en Sophie Harlaux, Specialist Duurzame Inzetbaarheid van Vebego Cleaning Services, vertellen over het belang van het programma en waarom het uitstekend past binnen de visie van Vebego. Elza vertelt: “We gaan voor inclusiviteit. Dat betekent natuurlijk niet alleen dat we zoveel mogelijk diversiteit zoeken. We willen juist dat al die diverse mensen de handvatten hebben om prettig samen te werken. Dat iedereen er ook echt bij hoort.”

Gewenst gedrag

Het NewBees Champions Programma draait om het bevorderen van gewenst gedrag op de werkvloer. Om het verbannen van ongewenst gedrag. In een branche waarin mensen samenwerken met bijzonder diverse achtergronden, gebruiken en geloven, zijn communicatie en wederzijds begrip heel erg belangrijk. Gewenst gedrag betekent dat mensen ‘normaal’ tegen elkaar doen.

Elza legt uit hoe de invulling van het programma vanuit medewerkers zelf komt: “Begeleiders van NewBees hebben onze medewerkers geholpen om afspraken te maken over wat normaal gedrag is. En wat dus niet. Wat kan ik doen om een fijne collega te zijn? Zo worden de regels per team ook door de medewerkers gedragen.” Teams hebben gezamenlijke afspraken gemaakt en medewerkers moesten zelf nadenken over wat gewenst gedrag is en welke invloed zij als individu hebben op de groepsdynamiek.

Programma voor alle lagen van de organisatie

“Gewenst gedrag is niet iets dat we alleen vragen van onze collega’s op de werkvloer.” Sophie geeft aan dat iedereen meedoet: “Omdat we ook iedereen een fijne en veilige werkomgeving willen bieden. Daarom hebben we het programma in alle lagen van onze organisatie uitgerold. De invulling van het programma was voor kantoormedewerkers net even anders dan voor schoonmaakmedewerkers. Het doel was uiteindelijk voor iedereen hetzelfde.”

Vebego Cleaning Services heeft ook een ander programma: Vitaal Vakmanschap. Daarmee wil het medewerkersandvatten bieden om plezier te hebben en houden in het werk wat zij doen. Vitaal Vakmanschap heeft vier pijlers: Betekenisvol Werk, Vitaliteit & Gezondheid, Opleiding & Ontwikkeling en Loopbaan & Mobiliteit. Het programma heeft ambassadeurs door de gehele organisatie die actief meedenken over de invulling van Vitaal Vakmanschap.

De specialist Duurzame Inzetbaarheid van Vebego Ceaning Services gaat verder: “Onze ambassadeurs halen het net op bij collega’s op de werkvloer en brengen wensen en issues over tijdens overleggen. Een van de punten die begin 2022 tijdens ambassadeursoverleggen naar voren kwam, was de samenwerking. En de omgang met elkaar. Vebego besloot een programma te starten voor de hele organisatie. Zo krijgt het meer draagvlak en wordt het een gewoonte binnen de organisatie. Omdat iedereen ziet dat iedereen meedoet.”

Sociale veiligheid en duurzame inzetbaarheid

Elza legt uit dat het programma uitgaat van eenvoudige principes: “Gewenst gedrag draait natuurlijk ook om de ander. Om wat we samen normaal vinden. Met het NewBees Champions Programma werken we daaraan. Aan communicatie vooral. Schoonmaakmedewerkers hebben bijvoorbeeld met elkaar afgesproken om checkvragen te stellen. Om zelf te achterhalen wat de andere wel en niet prettig of gewenst vindt. Daarmee voorkomen we conflicten en houden we de werkvloer veilig voor iedereen.”

Sociale veiligheid is voor Vebego Cleaning Services een belangrijke vorm van duurzame inzetbaarheid. Elza: “Mensen die fulltime werken, brengen soms meer tijd met hun collega’s door dan met hun partner. Dat maakt het hebben van een veilige werkomgeving natuurlijk heel erg belangrijk. Mensen die met elkaar praten, krijgen begrip voor elkaar. Voor elkaars achtergrond. Dat werkt die sociale veiligheid erg in de hand.”

De eerste resultaten

Vebego Cleaning Services vraagt medewerkers 6 keer per jaar om vragen te beantwoorden in het kader van Great work. Het onderzoek peilt de tevredenheid van medewerkers en ruimte voor verbetering. De veilige werkplek en gewenst en ongewenst gedrag zijn onderdelen van de vragen.

Elza juicht nog niet, maar is wel enthousiast over de eerste geluiden over het programma: “We begonnen dit jaar met een nieuwe manier om de tevredenheid van medewerkers te peilen. Dat betekent dat we nog niet voldoende data hebben verzameld voor een vergelijking met eerdere jaren. Wel horen we positieve geluiden van collega’s uit alle lagen van onze organisatie. Die delen we dan weer met anderen. We zijn hoopvol gestemd.”

Meer nieuws

Wastemover Header Final
duurzaamheid, kantoor

De Wastemover: de oplossing voor fysiek zwaar werk

20-06-2024
< 1 min.
De Wastemover: de oplossing voor fysiek zwaar werk
Collage DDVDS Def Kl
trein, evenementen, werken bij vebego

De Dag van de Schoonmaker 2024 in beeld

17-06-2024
< 1 min.
De Dag van de Schoonmaker 2024 in beeld
IMG 8238
evenementen, participatie

Vebego collega’s tonen sportiviteit én verbinding tijdens Zuidas Run

10-06-2024
< 1 min.
Vebego collega’s tonen sportiviteit én verbinding tijdens Zuidas Run