Microsoftteams Image (9)

Leren en ontwikkelen met liefde en geduld

Een verhaal over je hart volgen en kansen krijgen, benutten én geven

 

Carolina Salcedo Trujillo is manager housekeeping van Vebego Cleaning Services bij Oostwegel Collection. Als je het zo leest, dan neem je het misschien voor kennisgeving aan. Het verhaal achter deze ene zin maakt het een bijzonder feit. Het is het ‘nu’ van een reis die begon met een sprong in het diepe. Een reis die trouwens nog niet ten einde is, als het aan Carolina zelf ligt. Ze vertelt over haar verleden, haar werk bij Vebego Cleaning Services en dat waarop ze nog hoopt voor de toekomst.

“Twaalf jaar geleden koos ik voor een leven in Zuid-Limburg. Ik koos voor de liefde. Voor een avontuur, in een ander land. Ik ben Colombiaanse en ik ontmoette mijn man tijdens mijn stage in Panama, in een hotel. Hij was daar voor werk en we vonden elkaar zo leuk dat ik met hem meeging. Ik was nog niet eerder in Nederland geweest en ineens woonde ik hier.”

“In Nederland moest ik aan de slag, vond ik. Ik sprak de taal niet en wilde dat wel graag leren. Ik kreeg een maand of vijf eens per week privéles en verder heb ik vooral veel zelf gedaan. Door Nederlandse liedjes te luisteren op YouTube en kinderboeken als Pinkeltje te lezen. Ik werkte ook als vrijwilliger op een kinderdagverblijf. Zo ging het steeds beter.”

Van fabriek naar hotel

Alleen Nederlands leren was niet genoeg voor Carolina. Ze wilde ook graag werken, al was het vinden van een baan in eerste instantie niet eenvoudig. “Ik sprak de taal niet en had het werk niet voor het uitzoeken. Uiteindelijk ben ik in een fabriek koekjes gaan inpakken. Dat heb ik ruim twee en een half jaar gedaan, totdat ik geen vast contract kreeg.”

Daarna wilde ze ook niet stilzitten. Carolina studeerde hotelmanagement in Colombia en wilde uiteraard graag iets doen met die kennis. Het was dan ook mooi nieuws dat ze aan de slag kon bij Château St. Gerlach (onderdeel van de Oostwegel Collection), als kamermeisje. “Ik herinner me nog dat ik heel erg zenuwachtig was. Door de taalbarrière. Gelukkig sprak de housekeeper een beetje Spaans. Dat heeft me heel erg geholpen. Dat is nu zes jaar geleden. Thuis zocht ik alle Nederlandse woorden op die me zouden helpen om mijn werk goed te doen. Mijn leidinggevende vertelde me dat ze me alleen in het Nederlands zou aanspreken. Zo leerde ik natuurlijk heel erg snel.”

“Ik probeer liefde en geduld te gebruiken om collega’s te leren zorgen voor de gastvrijheid die hotelgasten verwachten.”

Kansen krijgen en benutten

“Na anderhalf jaar als kamermeisje, vertelde mijn leidinggevende me dat ze vond dat ik klaar was voor een volgende stap. Om zelf ook leiding te gaan geven als supervisor. Eerst bij Château St. Gerlach en wat later in een kleiner hotel in Gulpen. Daar had ik wat meer zelfstandigheid. Na ongeveer een half jaar ging ik weer even terug naar Château St. Gerlach, omdat ze daar supervisors nodig hadden, en vervolgens naar Hotel Winselerhof.”

“Die overstap naar Landgraaf was een uitdaging. Alleen al het andere dialect dat de collega’s spraken. Heel anders dan ik gewend was van waar ik woon. En natuurlijk moest ik mezelf even bewijzen aan de groep dames aan wie ik leiding ging geven. Ik was wat jonger dan een aantal collega’s en moest het laten zien. Ik heb mijn uiterste best gedaan en uiteindelijk vonden ze het erg toen ik afgelopen november vertelde dat ik voor weer een nieuwe uitdaging ging.”

Kansen geven

Carolina’s manier van werken bleef niet onopgemerkt bij Vebego Cleaning Services. Ze mocht weer een mooie stap maken, als manager housekeeping bij Château St. Gerlach en Winselerhof. “Mijn oude collega’s zien me dus nog wel, maar in een andere rol en ook niet meer iedere dag. Ik verdeel mijn tijd nu over twee hotels van Oostwegel Collection en geef leiding aan de supervisors.”

“In mijn nieuwe rol verdeel ik mijn tijd over werk op de vloer, met collega’s, en administratieve taken. Maar bijvoorbeeld ook het aannemen van nieuwe mensen als we ze nodig hebben. Als ik tijd heb, dan help ik graag ook mee met de basisinstructie van nieuwe collega’s. Om ze met liefde en geduld uit te leggen wat we precies nodig hebben om hotelgasten de gastvrijheid te geven die ze verwachten.” Zo geeft Carolina anderen nu dus ook kansen, om de cirkel rond te maken.”

Gastvrijheid bij Oostwegel Collection

“Mijn werk is een mooie uitdaging. Uitdagend om iedere dag weer de juiste mensen op de juiste plaats te hebben voor de beleving van de hotelgast. En mooi omdat Oostwegel Collection en Vebego Cleaning Services echt samenwerken. Het voelt helemaal niet alsof we twee verschillende organisaties zijn. Ik heb veel contact met de receptie. Om bijvoorbeeld te weten welke gasten arriveren. Komen mensen voor een huwelijksfeest? Dan zorgen we voor iets romantisch op de kamer zoals rozenblaadjes. Vieren ze een verjaardag? Dan bedenken we iets feestelijks. Allemaal bedoeld om hun verblijf zo aangenaam mogelijk te maken.”

De sprong in het diepe

Carolina had twaalf jaar geleden de durf om de sprong in het diepe te maken. Voor de liefde naar een ander land. Ze kan het anderen ook aanraden. “Natuurlijk is het spannend en een beetje eng. Dat vond ik zelf ook. Maar als je gaat voor je droom, dan kun je van alles bereiken.”

Natuurlijk heeft Carolina ook nog wensen voor zichzelf. Zo wil ze zich graag blijven ontwikkelen in haar werk: “Gelukkig geeft Vebego Cleaning Services mensen kansen. Alles is netjes geregeld en als je iets wilt en je best doet, is er iets mogelijk. Dat is heel fijn om te weten en een prettige manier van werken.” Reizen is ook iets dat ze graag wil doen. Japan staat op haar bucket list. En terug naar Colombia: “Maar alleen in de winter, als het koud is in Nederland.”

Meer nieuws

Kissi (14)
participatie, werken bij vebego, evenementen

Van collega's tot eeuwige vriendschap

17-09-2023
< 1 min.
Van collega's tot eeuwige vriendschap
Sven Bloem Header
participatie, werken bij vebego, mvo

Aan de slag met inclusiviteit - Interview met Sven Bloem

04-09-2023
< 1 min.
Aan de slag met inclusiviteit - Interview met Sven Bloem
Zara Temmink (1)
participatie

Sporten is meer dan alleen een passie voor paralympisch sporter Zara Temmink

23-05-2024
< 1 min.
Sporten is meer dan alleen een passie voor paralympisch sporter Zara Temmink