Zara Temmink (1)

Sporten is meer dan alleen een passie voor paralympisch sporter Zara Temmink

Zara Temmink, 19 lentes jong, is paralympisch sporter. Haar onderdeel? Atletiek 100m. Atletiek is haar passie. Ze laat zich dan ook niet tegenhouden door het feit dat ze slechts 15% zicht heeft. Naast haar sportieve pad volgt ze een maatschappelijke zorg opleiding aan het ROC Rijn IJssel.

“Sporten is voor mij niet alleen een passie, maar ook een manier van leven die mij veel discipline brengt.”

Al van jongs af aan gedisciplineerd

Discipline is iets waar Zara mee opgegroeid is. “Ik ben altijd gedisciplineerd geweest. Op school was ik ook een strever. Ik wil het gewoon halen, anders ben ik teleurgesteld in mezelf. En dus doe ik er alles aan om iets te kunnen bereiken. Dat vraagt om discipline.” 

 

Discipline is heel belangrijk in een week van Zara. Zo vertelt ze: “Op maandag hebben we sprint in de ochtend en krachttraining in de middag. Op dinsdag hebben we tempo trainingen. Je traint dan vooral op inhoud en conditie. Ook doen we zwaktepunten training. Dan ga je zwaktepunten trainen in de krachtruimte. Voor mij zijn dat mijn rug en enkels. Op donderdag weer sprint en kracht en op vrijdag de conditietraining. Op zaterdag herhaal ik de zwaktepunten training. Dan zit je aan het einde van de week aan zo’n 16 tot 20 uur.” 

Vebego maakt meedoen mogelijk

Hoe maakt Vebego meedoen mogelijk voor Zara? “Dat doen ze vooral financieel. En dat is belangrijk want atletiek is duur. Kleding, schoenen, supplementen, voeding; dan kom je op een flink bedrag. Het is gewoon echt een fijne bijdrage. Ik moet bijvoorbeeld iedere twee maanden nieuwe hardloopschoenen kopen. Ik vind het namelijk fijn om op zachte schoenen te lopen, en die gaan best snel stuk. 

 

Ook vind ik het belangrijk dat iedereen mee kan doen. Je moet natuurlijk wel kijken wat haalbaar is. Zo zal ik bijvoorbeeld nooit een piloot worden. Maar ik vind dat je goed moet kijken naar participatiemogelijkheden voor mensen met een beperking. Iedereen verdient een kans om dat te doen wat binnen zijn of haar mogelijkheden valt”, aldus Zara. 

Zara Temmink (6)
Zara Temmink (5)
Zara Temmink (2)
Zara Temmink (3)

“Schoon is voor mij heel belangrijk. Als mijn kamer bijvoorbeeld niet schoon is, dan kan ik niet eens slapen. En ja, ik zie het natuurlijk niet helemaal goed maar ik voel het als het niet goed schoon is.”

Het eerst zelf ondervinden

“Mijn tips voor bedrijven om meedoen mogelijk te maken? Mensen toelaten om het eerst zelf te ondervinden. Wanneer iemand bijvoorbeeld zegt ‘ik kan het niet’ of ‘ik weet niet hoe dat moet’ en diegene wil het wel proberen, laat dit dan toe. Leg uit hoe hij of zij het kan aanpakken en laat degene het dan eerst zelf proberen. Maak de stap naar iets zelf doen wat kleiner. Dat is wel belangrijk denk ik, want het gebeurt best wel snel dat iemand iets uit de handen wordt gepakt. En daar leer je niet zoveel van.” 

Elke medaille in het goud

Zara sluit af: “Mijn ultieme droom? Elke medaille in het goud! Een wereldrecord zou ik ook wel willen, misschien is dat ooit wel haalbaar. En ja, ook wil ik graag met de sport inclusiviteit brengen. Dat iedereen erbij hoort. Dat wil ik meegeven aan de mensen. Dat ik een soort voorbeeld kan zijn voor anderen. Daar zou ik wel naartoe willen groeien. En daarnaast wil ik wel jong moeder worden!” 

Zara Temmink (4)

Meer nieuws

B Corp Evenement Zuidas Amsterdam Vebego Participatie
participatie, mvo

Vooroordelen wegnemen en inclusie omarmen

< 1 min.
Vooroordelen wegnemen en inclusie omarmen
Vebego Participatie Nieuwsbericht Hoofdfoto WSP Parkstad
mvo, participatie

Vebego en WSP Parkstad maken meedoen voor iedereen mogelijk

< 1 min.
Vebego en WSP Parkstad maken meedoen voor iedereen mogelijk
Kissi met Sam Schröder op ABN AMRO OPEN 2024 Rotterdam Ahoy
mvo, evenementen, participatie

ABN Amro OPEN 24: Sam en Kissi in gesprek over meedoen mogelijk maken

< 1 min.
ABN Amro OPEN 24: Sam en Kissi in gesprek over meedoen mogelijk maken