M’n leven is de luchthaven

Jörgen Kessens (54) noemt zichzelf een glasduivel. Een glazenwasser in hart en nieren. Al 31 jaar werkt hij op Schiphol. Leidinggevende, keurmeester en ergocoach is hij inmiddels ook. Met grote saamhorigheid verbindt hij zijn team van vijf mannen. De kick van het glazenwassen? "De hoogte, het klauteren, de snelheid, het ambacht; het is heel anders dan een vloer schoonmaken. Ik doe alleen maar glas!"

Terug naar medewerkersverhalen
Jörgen Kessens (3)

De familie Luchthaven

“Yvar Dikken, mijn direct leidinggevende, geeft me vertrouwen, hij onderneemt actie op wat ik hem vertel. Alle supergoede materialen die ik hier om me heen heb staan, heb ik te danken aan Vebego; ik hoef maar met m'n vingers te knippen en het staat er. Ladders, harnassen voor in gondelinstallaties, positioneringshaken. Ik bof met de lieve collega's, door de jaren heen zijn we elkaars familie geworden. Mijn hele leven is luchthaven. M’n werk is ook een thuis."

Een bedrijf in een bedrijf

Jörgen heeft zijn eigen ruimte op Schiphol. Een bedrijf in een bedrijf, eigenlijk. Van hieruit biedt hij structuur en coaching aan het team, keurt hij de materialen en herinnert hij zijn collega's aan de LMRA, de last-minute-risico-analyse. "Is je ladder gekeurd? Zijn de vluchtwegen bereikbaar? Zijn alle persoonlijke beschermingsmiddelen beschikbaar? Oftewel: kun je veilig werken?”

 

“Gekeurde materialen hebben een sticker. Als iets niet veilig lijkt, stoppen ze en bellen ze mij."

Ergocoach

Glazenwassen is acrobatiek. Bij een verkeerde houding komt een schouder, pols of knie onder druk te staan. Hang je te veel naar voren, dan kun je later last krijgen van je onderrug. Het ergonomisch aspect van het glazenwassen vind je daarom ook in Jörgens 'winkel': "Via Vebego Airport Services heb ik de opleiding tot ergocoach gedaan, ik help mijn collega's om in een gezonde houding te werken.”

 

“We kijken samen hoe iemand, zeg maar, 'anders kan gaan fietsen'. Verandering van patroon, dat gaat niet zomaar. Dat doe je rustig aan, iedere dag tien minuten. Het helpt als iemand zelf graag wil."

Eigen aanvliegroute

 

"Elk jaar maken we met ons vijven een paar honderdduizend vierkante meter glas schoon”, vertelt Jörgen. “We moeten steeds op onze eigen manier een klus aanvliegen, want ook snelheid speelt een rol op de luchthaven. We willen het proces van boarden natuurlijk niet verstoren. Elke dag is weer anders. Soms is een passagier niet aardig, maar dan blijven we gewoon lachen!"

 

Audit

 

"Er zijn elk jaar meerdere audits. Interne en externe kwaliteitscontroles; om de wet te handhaven en te checken of alles op orde is, zoals de luchthaven van ons verwacht. Denk aan de producten, planningen, toolboxen, materialen en diploma's. Bij de interne audit komt een Vebego-collega bij me langs. Bij de externe audit komt de VCA-inspecteur met ons praten, we moeten ons dan verantwoorden."

Jörgen Kessens (2)

Een plukje werk

"Glazenwassen kan heel simpel zijn maar door de sfeer is het werk zó prachtig. Voor mij is het al helemaal nooit saai omdat ik mezelf ook kan ontplooien als organisator. We hebben in het team onderling een eigen cultuurtje. Als er ergens een plukje werk is, zorgen de jongens dat het voor elkaar komt, ook als ik word weggeroepen.”

 

“We draaien het ook wel eens om, dan is een van hen leidinggevende. Om even uit onze comfortzone te stappen, te voelen en je inleven in een teamgenoot."

Thuis is het ook nooit saai

Jörgen woont met Petra in Lelystad. In 2021 zijn ze getrouwd, in 2023 hebben ze dat met een groot feest gevierd. Al tien jaar zijn ze samen, van beide kanten zijn er kleinkinderen. Door de week kookt Jörgen omdat Petra pas rond acht uur 's avonds thuiskomt van haar werk op het kinderdagverblijf.

 

Work hard, play hard lijkt hun formule. "In januari reizen we voor vijf weken naar Australië en Nieuw-Zeeland. In juni 2023 waren we naar Indonesië. En in Nederland gaan we eropuit met de motor. Ik heb een Fireblade 1000 RR en een BMW. Achter op die laatste kan Petra riant zitten. We zijn mooiweerrijders. Even naar een stad of een duinpan."

 

Jörgen, wat breng jij ons veel positieve energie. Glasduivel, coach en steun en toeverlaat als het gaat om veiligheid. Jouw enthousiasme is aanstekelijk!

Terug naar medewerkersverhalen