Ik voel me vrij als ik werk

De gangen tussen gate D9 en D57 op Schiphol zijn het domein van Medhat Elsayed. Van de vloer kun je hier niet eten, want Medhat houdt die schoon. Is er een kop koffie op de grond beland? Dan wordt Medhat ingeseind en even later is alles weer netjes. "Er zijn hier de hele dag mensen om mij heen, ik geniet daarvan."

Terug naar medewerkersverhalen

Op 3 april 1979 wordt Medhat geboren in het Egyptische dorp Banha. Vanaf 2006 leeft hij in Nederland en vanaf 2012 werkt hij op Schiphol. Zijn schoonmaakdiploma heeft hij dan al op zak. Inmiddels heeft Medhat via Hago Airport Services ook een MBO-opleiding Nederlands en Engels afgerond.

 

Zijn taalvaardigheid draagt eraan bij dat Medhat zich als een vis in het water voelt tussen de passagiers in de gangen van Schiphol. “Mijn karakter is om al die mensen uit andere landen te willen zien, spreken en helpen. Ik krijg vragen in allerlei talen. 'Waar is m'n gate?', 'Wanneer gaat mijn vlucht?', 'Waar zijn de wc's?' en 'Waar kan ik roken?”

 

“Omdat ik Nederlands, Engels en Arabisch spreek, kan ik eigenlijk iedereen helpen."

 

"Het leukste van mijn werk is de vrijheid die ik krijg. Ze vertrouwen mij de zorg voor mijn gebied toe. Al is het soms druk, ik heb geen stress. Van 6.30 tot 14.30 uur maak ik schoon, vijf dagen in de week. Vloeren, tafels, stoelen. Samen met mijn collega's die de wc's doen. Mijn leidinggevenden Cetin, Kazim en Mehmet bellen of appen me als ik ergens nodig ben en ze komen regelmatig even kijken op de plek waar ik werk."

Rechterhand van collega’s

Medhat is gevraagd om kaderlid van de FNV te worden. Een rol die hem op het lijf geschreven is. "Collega's met problemen komen bij mij. Ik luister en probeer de situatie op te lossen. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat iemand te veel werk heeft en soms zijn er onduidelijkheden over salaris of ziekte. Ik ben blij dat ik kaderlid ben, zo kan ik mijn collega's helpen. De vakbond is belangrijk voor de rechten van de schoonmakers, zij behartigen onze belangen bij het afsluiten van de cao's."

Hobby’s

Vraag aan Medhat wat zijn hobby's zijn en hij glundert: "Elke dag bellen met mijn moeder in Egypte!" Dat Medhat in Nederland woont, is een kwestie van liefde. Zijn vrouw Rania woont hier al sinds haar vijftiende. De twee ontmoetten elkaar toen Rania haar vakantie doorbracht in Egypte. Samen hebben zij gekozen voor een leven in Nederland.

 

Hun drie kinderen Mayar (15), Mohamed (12) en Jasmin (8) groeien als kool. "Elke zomer gaan we vier tot zes weken naar de familie in Egypte. Daar ligt een deel van mijn leven. Dat dit kan, is ook weer fantastisch aan mijn werk. Zo kunnen onze kinderen een leven met de grote familie in Egypte opbouwen."

 

Medhat noemt tot slot zijn andere favoriete bezigheid: voetbal. Kijken én spelen. "Ik voetbal elke zondagmiddag bij VV Sloterdijk. Een groot veld, geen competitie, met vrienden. Allerlei nationaliteiten door elkaar." Daar dribbelt Medhat graag tussendoor, weten we.

 

Medhat, je bent een ware Vebego-ambassadeur. Toegankelijk, verbindend en zorgvuldig sta je sterk voor alles en iedereen.

Terug naar medewerkersverhalen