Great guy

Wie in de C-pier van luchthaven Schiphol komt, loopt een grote kans Mohamed Kamara aan het werk te zien. In opperste concentratie is hij bezig om de vloeren schoon te maken. 49 jaar is hij, geboren in Sierra Leone aan de kust van West-Afrika. In 2001 kwam hij naar Nederland. "Sinds ik voor Actief en Vebego en op Schiphol werk, ben ik een van de gelukkigste mannen ter wereld. Dat zeg ik met heel mijn hart!"

Terug naar medewerkersverhalen
Mohamed Kamara (6)

Als Mohamed maar eenmaal een vaste baan had, kon hij zijn gezin naar Nederland halen. Daarvoor wilde hij alles doen en vooral heel hard werken. "Ik houd niet van lui zijn, dat zit niet in mijn systeem."

Na zijn inburgering doet Mohamed de schoonmaakopleiding in Drachten. Zijn eerste baan is bij Van der Valk Hotel Schiphol, daarna werkt hij bij Hotel Wings in Rotterdam. Alle goede dingen in drieën; in 2019 vindt Mohamed bij Vebego zijn derde baan, op de luchthaven Schiphol.

Mohamed Kamara (5)

Warm nest

De hemel breekt open voor Mohamed. "Ik ben hier ontzettend welkom. De menselijke manier waarop collega's tegen me praten; het is alsof ik weer thuiskom. Mijn leidinggevende behandelt me als een broer. Ik wil uniek werk leveren, dat vind ik leuk. Als ik ergens om vraag, zorgen ze dat het voor elkaar komt. Ik ben Vebego heel dankbaar."

 

Al snel na de kennismaking mag Mohamed mee op een missie naar Ghana. Namens het bedrijf voorzien hij en elf collega's daar scholen van goede schoonmaakmiddelen. Een taak waarvan Mohammed zich enthousiast kwijt. Zo mooi kan werken zijn! "Kamara," zo wordt Mohamed genoemd, "jij bent een harde werker. Jou willen we een vaste aanstelling geven", verblijdt zijn leidinggevende hem na terugkomst.

Den Haag

Vijf dagen per week gaat bij Mohamed in Den Haag om 03.30 uur de wekker. Na een douche en een kop koffie fietst hij naar het station, zodat hij om 06.30 uur op Schiphol aan de slag kan. Zijn vrouw Isatu werkt 's middags op verschillende kantoren rondom de luchthaven.

 

Hun tweelingzoons Alusine en Alhassan zijn in Sierra Leone gebleven. Zij zijn inmiddels 28 jaar en wonen in Freetown, de hoofdstad. Alusine is in opleiding voor automonteur. Alhassan zit in het laatste jaar van zijn rechtenstudie aan het Fourah Bay College, de eerste universiteit van West-Afrika.

Mohamed Kamara (2)

Eens in de twee jaar hebben Mohamed en Alusine acht weken vakantie om naar hun familie te gaan.

 

"Ik ben trots op ons bedrijf", vertelt Mohamed, "het is alsof ze mijn familie zijn. 'Neem je rust' zeggen ze ook. Op mijn twee vrije dagen doe ik dat. Lekker een film kijken en trainen in het Zuiderpark. Opdrukken, joggen, ik gebruik de toestellen die er staan. We hebben veel vrienden in Den Haag, maar door mijn werktijden zie ik hen niet vaak. Wel tijdens ramadan, dan komen we 's avonds bij elkaar.”

 

Schiphol als werkomgeving doet Mohamed goed. "Ik kom in contact mensen uit alle delen van de wereld. Met mijn telefoon vertaal ik hun vragen en kan ik antwoord geven. Kinderen kijken me aan. "Waar ga jij heen?" vraag ik dan. "Ga je zwemmen?" Laatst vroeg ik voor de grap aan een kleintje of ik misschien mee mocht in de koffer. "Nee, jij bent te groot."

 

Groot ben je inderdaad, Mohamed. Great! Een flinke doorzetter met een ruim hart. Een verschijning bovendien. Man, wat hebben wij geluk met jou in onze gelederen. Dankjewel voor wie je bent en wat je brengt.

Terug naar medewerkersverhalen