Ik vlieg van Lounge 2 naar gate B6

Norma Ramkhelawan (63) is een warme wervelwind met een tomeloos blije energie. Op Schiphol verzorgt zij het sanitair, meestal in Lounge 2. “Het leukste vind ik dat iedereen geniet van mijn schoonmaakwerk. De waardering en de dankbaarheid. Alles netjes, dat is een compliment voor Vebego en voor Schiphol.”

Terug naar medewerkersverhalen
Norma Ramkhelawan (1)

De werkdag begint al op het station

"Ik begin om 6.30 uur op Schiphol", vertelt Norma. "Met de collega's verzamelen we voor de douane om elkaar te begroeten en onze spullen te pakken. Daarna gaan we samen door de douane." Dit ritueel klinkt als de start van een gezellige groepsreis, een saamhorigheid die ook doorklinkt als Norma vervolgt: "Omdat ik al zo lang op Schiphol werk, heb ik overal kennissen. Op het werk, maar ook in de trein. Bij mij begint het werk eigenlijk al op het station van Lelystad! 'O schat, hoe gaat het met je?' zeg ik dan.”

 

“De mensen van de winkeltjes op de luchthaven kennen me ook goed, ze waarschuwen me als er eens een wc vies is."

Een vast systeem

"Mijn werk doe ik met m'n hart, voor iedereen. Al 23 jaar werk ik op Schiphol, waarvan nu 16 jaar achter de douane. Ik vind het fijn om m'n vaste taak uit te voeren volgens het systeem dat ik bij Vebego heb geleerd. Eerst de eye-catchers: ik zorg dat de vloer en de wasbakken voor het oog schoon zijn. Daarna doorloop ik alles netjes in volgorde. Om te beginnen de herenafdeling; de urinoirs zijn belangrijk. Daarna de dames. En als ik klaar ben bij Lounge 2, dan vlieg ik naar gate B6."

In de prijzen

"Ik ben Vebego dankbaar", straalt Norma. "Op het werk heb ik het naar mijn zin. Ik ben een keer schoonmaker van het jaar geweest, toen mocht ik met m'n man naar Suriname. Door mijn salaris hebben we ons huis in Lelystad kunnen kopen, dat geeft me zoveel blijdschap. Mijn man Chot en ik zijn al 41 jaar gelukkig getrouwd, we hebben drie dochters en inmiddels twee kleinkinderen. Voor kinderen is ons huis altijd open."

Norma Ramkhelawan 5

Suriname-Nederland

In 1992 is Norma noodgedwongen uit Suriname naar Nederland gekomen in verband met de gezondheid van een van haar dochters. "Belangrijk is dat zij in Nederland nu haar leven goed onder controle heeft. En daarbij: de toekomst voor de kinderen is hier in Nederland beter dan in Suriname. Ik heb nu een deel van mijn ouderlijk huis in Suriname. Daar gaan we zomers naartoe om onze families te zien."

Uit eigen tuin

"Volgens mijn moeder is Nederland een mooi schoon land. Zij was schoonmaakster op school, van haar heb ik het vak geleerd. Later heb ik via Hago m'n diploma gehaald. Wat ik ook van m'n moeder heb geleerd is planten op het veld. Ik plant Surinaamse groentes en peperplanten in onze tuin. Die gebruik ik voor het lekkere eten tijdens het Lichtjesfeest. Als ik vrij ben, geniet ik van muziek en dansen. En ook van lekker koken, wandelen en lezen. Maar vooral van m'n kinderen; als zij gelukkig zijn, ben ik dat ook."

 

'Mevrouw Norma', je bent een begrip binnen Vebego en op Schiphol. Als jij over de luchthaven vliegt is voelbaar dat het werk je vleugels geeft. Dankjewel voor je opgewekte inzet en voor de manier waarop je onze nieuwe collega's inwijdt in het schoon én gastvrij maken van Schiphol.

Terug naar medewerkersverhalen