Vebego Op Ambon Header

Op reis voor schonere ziekenhuizen op Ambon

Voor je werk naar de Molukken? Ruby Kraan, Teamleider National Accounts, ging namens Vebego Cleaning Services op reis naar Ambon. In 2019 werd er hier, samen met partner SSVA (Stichting Samenwerking Vlissingen Ambon) een pilot gestart om de hygiëne in de ziekenhuizen te verbeteren. Door het coronavirus kon hier niet eerder opvolging aan gegeven worden. Maar afgelopen maand was het zo ver en ging een team van Vebego en SSVA weer richting Ambon. En Ruby was daar één van.  

 

Toen Ruby hoorde dat er gezocht werd naar collega’s met een Molukse achtergrond voor een project om de hygiëne daar te verbeteren, wist ze direct dat ze mee wilde. “Ik heb me snel aangemeld. Ik wist niet zeker of ze Molukse collega’s zochten vanwege de taal. Ik ben nooit op de Molukken geweest en spreek de taal ook niet goed. Toen bleek dat het er vooral om gaat dat collega’s de kans krijgen terug te gaan naar hun roots. Supermooi. En dus mocht ik mee,” vertelt Ruby. 

Hygiene Workshop Ambon

Per ziekenhuis een advies op maat 

Ruby ging met een aantal collega’s naar een oogkliniek en twee kleinere ziekenhuizen op Ambon, om hier te kijken naar verbeterkansen. “We gingen eerst alle drie de locaties langs om de huidige situatie te bekijken. Want sinds het laatste bezoek in 2019 is er natuurlijk behoorlijk wat veranderd. Daarnaast zijn er toen korte en lange termijn doelstellingen bepaald. We hebben dus ook bekeken hoe ver de ziekenhuizen zijn gekomen met die doelen en wat er eventueel nog nodig was om ze te behalen,” vertelt Ruby.  

 

Foto: Workshop hygiëne op maat per ziekenhuis.

Vervolgens werd er per kliniek een advies op maat opgesteld en werden de benodigde spullen aangeschaft. “Hierbij hebben we specifiek gekeken naar wat er op Ambon voorhanden is en wat hiervan dan het beste is. Want ze moeten het in de toekomst wel ook zélf kunnen aanschaffen. Tot slot hebben we workshops gegeven over hoe je met deze nieuwe spullen goed schoonmaakt. Een teamgenoot spreekt de taal dus die nam hierin het voortouw, wij ondersteunden met handgebaren. Als je elkaar oprecht wilt begrijpen, lukt dat meestal wel.” 

 

Van schone mop tot het verplaatsen van een kinderhoekje 

“De hygiëne is daar op een ander niveau dan hier. In een ruimte waar bevallingen plaatsvonden, was bijvoorbeeld alleen een oude, vieze mop die keer op keer werd gebruikt om het bloed mee weg te vegen. Totaal onhygiënisch. Daarnaast is het daar gewoonte om op de toiletten alles schoon te maken met water in plaats van toiletpapier. Dus dan heb je altijd een heel natte ruimte. Het was nog een lastige opgave om hier de hygiëne verbeteren. Want je moet toch werken met wat daar gebruikelijk is. Uiteindelijk besloten we trekkers en uitwasbare dweildoeken aan te schaffen,” vertelt Ruby.  

Ook was het team blij om te zien dat sommige adviezen uit 2019 al waren doorgevoerd. “Er was een kinderhoekje, vlak naast de ingang voor zieken. En via die ingang komen mensen met behoorlijk enge, besmettelijke ziektes binnen. Ziektes die in Nederland vaak al niet meer voor komen. Gelukkig hadden ze na het eerdere advies uit 2019 dat kinderhoekje al verplaatst.” 

Ontzettend dankbare mensen 

Voorafgaand aan de reis, werd bij Ruby aangegeven dat ze rekening moest houden met de cultuur. “Je kunt niet te direct zijn in je communicatie, en kunt het beste opties geven in plaats van dwingend te zijn. Door deze informatie, had ik een beetje het idee dat mensen niet open zouden staan voor verandering. Maar niets was minder waar: de mensen daar willen zó graag leren. Ze schreven kantjes vol met tips over hoe ze een toilet konden schoonmaken. We werden echt met open armen ontvangen. Heel dankbaar.” 

 

Foto: Ruby aan het werk op Ambon.

Ruby Aan Het Werk Op Ambon

Weinig spullen, toch gelukkig 

Op de laatste dag was er tijd om het eiland te bekijken en dat was voor Ruby de kans om familie te bezoeken die zij nooit eerder gezien had. “Ik heb mijn neven en nichten gezien, en ben op de plek geweest waar mijn opa en oma zijn opgegroeid. Ik kende dit alleen van foto’s. Dus dat was heel bijzonder om mee te mogen maken.” 

Ruby was ook onder de indruk van de verschillen tussen het leven op Ambon en het leven in Nederland. “Al is mijn moeder Moluks; ik kom uit een typisch Nederlands gezin. Ik vind het dan ook een gek idee dat als mijn opa en oma niet waren geëmigreerd, mijn moeder nu misschien nog op Ambon had gewoond. Ze hebben daar bijna niets; ze hebben niet eens een douche. Mijn neven en nichten van dezelfde leeftijd hebben een compleet ander leven dan ik. Dat is echt bizar. Dat had ik ook kunnen zijn. En dat was eigenlijk prima geweest; ze leken hartstikke gelukkig.” 

 

Onbeschrijfelijk mooi 

Ruby had vooraf nooit kunnen bedenken hoeveel verschil ze kon maken met deze reis. “Het heeft al mijn verwachtingen overtroffen. Van tevoren wist ik: je gaat ziekenhuizen langs en vertellen hoe ze hygiënischer kunnen werken. Dat leek niet zo spannend; dat is in feite mijn dagelijks werk in Nederland. Maar in Nederland is het eigenlijk al schoon, op Ambon maak je écht positieve impact. En dat in combinatie met je roots leren kennen, is echt onbeschrijfelijk mooi.” 

Ziekenhuis Schoonmaak Op Ambon
Ruby En Team Op Ambon
Instructie2 Op Ambon

Meer nieuws

B Corp Evenement Zuidas Amsterdam Vebego Participatie
participatie, mvo

Vooroordelen wegnemen en inclusie omarmen

25-04-2024
< 1 min.
Vooroordelen wegnemen en inclusie omarmen
Vebego Participatie Nieuwsbericht Hoofdfoto WSP Parkstad
mvo, participatie

Vebego en WSP Parkstad maken meedoen voor iedereen mogelijk

16-04-2024
< 1 min.
Vebego en WSP Parkstad maken meedoen voor iedereen mogelijk
Maas Cleanup Hoofdfoto
duurzaamheid, mvo, participatie

Vebego Participatie : een BCorp in woord en daad

26-03-2024
< 1 min.
Vebego Participatie : een BCorp in woord en daad