Kissi (14)

Van collega's tot eeuwige vriendschap

Dit verhaal gaat niet over onze organisatie. Het gaat over menselijkheid, vriendschap zelfs. Over in oplossingen denken en niet zomaar opgeven. Dingen die wij, als familiebedrijf, ontzettend belangrijk vinden. Daarom zijn we extra trots op het verhaal van onze collega Kissi. Het inspireert ons, en hopelijk anderen ook, om belangeloos voor elkaar klaar te blijven staan. 

Van hard werkende collega tot plotseling illegaal in Nederland 

Kissi kwam vanuit Gambia naar Nederland voor de liefde en ging bij Vebego Cleaning Services werken, als schoonmaker bij Rotterdam Ahoy. Jacco Sondaar was twaalf jaar lang de direct leidinggevende van Kissi: “Kissi is een zeer graag geziene collega. Zowel bij ons, als bij de gasten en collega’s van Ahoy. Hij heeft een positieve uitstraling, is gedreven en werkt ontzettend hard. Hij is ook nog eens zeer sociaal en altijd behulpzaam.” Kissi won dan ook de Schoonmaker van het Jaar-verkiezing. En, met zijn team de Gouden Best Practice Award in 2021 voor de samenwerking tussen zorg (via Erasmus MC) en schoonmaak tijdens de coronapandemie. 

Kissi (7)
Kissi (15)
Kissi (1) (1)

Helaas ging het met het huwelijk van Kissi niet zo goed, met een scheiding als gevolg. “Na een scheiding, moet je blijkbaar een andere verblijfsvergunning aanvragen. De overheid heeft hem hierop gewezen middels een brief, die naar zijn ex-vrouw is gestuurd. Zij bracht Kissi vervolgens niet tijdig op de hoogte. Hierdoor wist Kissi niet dat hij actie moest ondernemen,” aldus Jacco. En zo was Kissi van de ene op de andere dag illegaal in Nederland. 

“Kissi won niet voor niets diverse prijzen: hij is behulpzaam, sociaal en gedreven.” – Jacco Sondaar.

Geen inkomen, geen woonadres 

Door de scheiding heeft Kissi geen vaste verblijfsplaats meer. Dit heeft hij wel nodig om een nieuwe verblijfsvergunning aan te vragen. Maar zonder deze verblijfsvergunning, mag Kissi niet werken en heeft hij dus geen inkomen om een woning te bekostigen. En zonder woning weer geen verblijfsvergunning. “Het was een vicieuze cirkel, van het kastje naar de muur,” vertelt Jacco. “Toen Kissi ontdekte dat hij geen verblijfsvergunning meer had, stortte hij volledig in. Ik heb niet vaak iemand zo verdrietig gezien. Ik heb hem toen beloofd dat we het zouden oplossen. Het leek me in eerste instantie ook niet zo’n ingewikkelde kwestie; hij had gewoon te laat een aanvraag gedaan door een brief die op het verkeerde adres bezorgd was. Maar dit viel dus behoorlijk tegen.” 

Van advocaat van Vebego tot boodschappen van Ahoy 

Jacco klopte aan bij Vebego Cleaning Services en er werd direct gekeken hoe Kissi geholpen kon worden. “Vebego is er echt voor de mensen, we laten niemand tussen wal en schip vallen. Of we hem gingen helpen, was dan ook nooit een discussiepunt. Natuurlijk gingen we dat doen,” aldus Jacco.  
Melanie Cabanelas, een collega van HR, gaat met de vraag aan de slag: “We willen altijd helpen, maar dan moeten we wel op de hoogte zijn van de situatie. Dat we Kissi konden helpen, komt dan ook vooral door Kissi zelf: hij heeft zich kwetsbaar opgesteld, liet zijn trots varen en had het vertrouwen om zijn verhaal te vertellen. Niet iedereen durft dat. We hebben Kissi toen in contact gebracht met een advocaat die gespecialiseerd is in vreemdelingenrecht en deze advocaat bekostigd. In de tussentijd konden we hem helaas niet laten werken, dat mag wettelijk niet. Maar we hebben hem wel in dienst gehouden. Zodat hij wist dat er altijd plek voor hem is bij ons.” 

“Kissi had het vertrouwen zijn verhaal te vertellen, zodat we hem konden helpen. Niet iedereen durft dat.” – Melanie Cabanelas.

In de tussentijd komen Jacco en zijn collega’s in actie voor Kissi. Kissi heeft inmiddels een kamer gevonden die hij particulier kan huren. Daarvoor heeft hij wel geld nodig. Een van zijn collega’s geeft hem iedere maand een klein bedrag om van rond te komen. “Bewonderenswaardig dat iemand dat doet,” zegt Jacco. “Overigens liet niemand hem in de kou staan; iedereen deed wat hij of zij kon. Zijn collega’s van Vebego, maar ook medewerkers van Ahoy hielpen mee. Met boodschappen, maar ook door hem bijvoorbeeld mee uit te nemen. Een keer uit eten, naar het park, dat soort dingen. Eerste kerstdag heeft hij bij mij gevierd. Zo was het leven voor hem toch nog een beetje aangenaam. Hij stond er nooit écht alleen voor.”  

Kissi (16)

Een zware tijd met hulp van onbekenden 

Ondanks alle hulp, was het een zware tijd voor Kissi. “Hij werkte altijd graag en nu zat hij hele dagen thuis. Hij verveelde zich, voelde zich nutteloos, had geen normaal inkomen en voelde zich niet veilig thuis,” vertelt Jacco. Zo werden zijn boodschappen regelmatig gestolen uit de gezamenlijke koelkast in het huis waar Kissi woonde. “Gelukkig wilde de eigenaar van de shoarmatent in de straat helpen en mochten we de boodschappen in zijn koelcel leggen. Bijzonder, want hij kende Kissi op dat moment nog helemaal niet. En toch schoot hij belangeloos te hulp. Zulke gebaren deden Kissi oprecht goed.”  

Toch heeft Kissi een aantal keer op het punt van opgeven gestaan. Op een dag besluit hij dat het beter is om terug te gaan naar Gambia. Hij wil niemand meer tot last zijn. Jacco vraagt hem wat hij hiervoor dan nog nodig heeft: een vliegticket en een waterpomp is het antwoord. “Omdat waar Kissi vandaan komt niet zomaar drinkwater voorhanden is. Toen ik dat hoorde, was ik er nog meer van overtuigd dat Kissi moest blijven en heb ik hem daarvan gelukkig kunnen overtuigen.” 

“Het is vanuit Vebego nooit een discussiepunt geweest of we Kissi gingen helpen. Natuurlijk gingen we dat doen.” - Jacco Sondaar.

De familie bij Ahoy als steunpunt 

Jacco ging op zoek naar manieren om het proces te versnellen voor Kissi. Dit duurde inmiddels al zo’n anderhalf jaar en werd bemoeilijkt door het wegvallen van zijn DigiD. “Uiteindelijk kreeg ik een tip dat er in elke bibliotheek een belangeloos steunpunt om mensen zoals Kissi te ondersteunen. Ik belde toen met een hele vriendelijke vrouw en zij heeft ons uiteindelijk de juiste weg gewezen. Ik ben haar nog elke dag dankbaar.” Ook de advocaat van Vebego zette de juiste stappen. Inmiddels heeft Kissi zijn verblijfsvergunning terug en is weer aan het werk, tot grote vreugde van hem en zijn collega’s. “Zonder de collega’s van Vebego en Ahoy had Kissi het niet gered. Zij zorgden niet alleen voor financiële ondersteuning en boodschappen; ze waren zijn steun en toeverlaat; zijn familie bij Ahoy. Dat heeft hem er doorheen getrokken. Ik noem het bewust zijn familie, want collega’s zijn we niet meer. Er is een eeuwige vriendschap ontstaan.”  

Kissi (2)

Meer nieuws

Vebegofamiliebedrijvenaward
award

Vebego Cleaning Services wint Familiebedrijven Award 2022

< 1 min.
Vebego Cleaning Services wint Familiebedrijven Award 2022
Ontwerp Zonder Titel (2)
trein

Erica stond op uit haar rolstoel en ging leven

< 1 min.
Erica stond op uit haar rolstoel en ging leven
Untitled Design (5)
evenementen

North Sea Jazz: samen de schouders eronder en genieten

< 1 min.
North Sea Jazz: samen de schouders eronder en genieten